Sykefraværet totalt sett gikk ned fra 7,7 til 7 prosent fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010. Dette tilsvarer en nedgang på 8,9 prosent, melder Statistisk sentralbyrå.

Sykefraværsdebatt og hyppigere bruk av graderte sykmeldinger er to av årsakene til at sykefraværet går ned, mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

– Nedgangen i sykefraværet fra 7,7 prosent i første kvartal i fjor til 7 prosent i år er inspirerende, sier Bjurstrøm.

Det legemeldte sykefraværet gikk ned fra 6,4 til 5,8 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på hele 9,7 prosent. Egenmeldt sykefravær hadde en nedgang på 4,7 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Se grafikk nederst i saken.

Kvinner mest syke
For menn gikk sykefraværet ned fra 6,2 prosent i 1. kvartal 2009 til 5,6 prosent i 1. kvartal 2010, mens det for kvinner falt fra 9,5 til 8,7 prosent. Dette tilsvarer en prosentvis nedgang på henholdsvis 9,7 og 8,3 prosent.

Sykefraværet i 1. kvartal 2010 lå 7,9 prosent lavere enn 1. kvartal 2001, som var året da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv første gang ble inngått.

Påvirket av svineinfluensa
Før tallene ble lagt frem i dag, skrev Handelsbanken i sin morgenrapport at sykefraværet har fulgt en stigende trend, og i tillegg pleier første kvartal å vise en sesongmessig topp.

Banken åpnet for at det likevel kunne bli en nedgang i fraværet dersom slutten på svineinfluensaen har virket inn i tilstrekkelig grad.

SSB åpner for samme årsaksforkl#229:

- Vinteren 2008/09 slo sesonginfluensaen til i 1. kvartal (januar-mars), mens den sist sesong kom som svineinfluensa i 3. og 4. kvartal 2009.

Dette førte til en nedgang i diagnosegruppen ”sykdommer i luftveiene”, som blant annet omfatter influensa, mellom 1. kvartal 2009 og 1. kvartal 2010.

Denne reduksjonen forklarer 35,6 prosent av det siste årets fall i de legemeldte sykefraværsdagsverkene, skriver byrået.

Også i Nav peker de på svineinfluensa-effekten, men har også andre mulige forkl#229er.

- Finanskrisen kan også være blant årsakene til at sykefraværet synker. Tidligere har også sykefraværet gått ned etter at arbeidsledigheten har begynt å stige. Det er mulig at nedgangen nå er i tråd med dette.

Oppmerksomheten rundt det høye sykefraværet i begynnelsen av året og frem til undertegnelsen av IA-avtalen kan også ha vært med på å påvirke nedgangen i sykefraværet, skriver Nav.

730.000 færre fraværsdager
De diagnosegruppene som står for de fleste sykefraværsdags-verkene, er muskel- og skjelettsykdommer og psykiske lidelser.

En del av nedgangen i sykefraværet synes også å skyldes en viss overgang til bruk av gradert sykemelding og dessuten en lavere andel lange sykefravær, skriver SSB på sine hjemmesider.

Ifølge beregninger fra Nav sank antall sykefraværsdagsverk med over 730 000, en nedgang på 10 prosent. Antall sykefraværstilfeller sank med 18 prosent fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010, noe som utgjør en nedgang i absolutte tall på 101 200 tilfeller.

Diskutér saken under.



 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.