Mari Rege, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, argumenterer i fredagskronikken i Dagens Næringsliv for kutt i sykelønnen.
Hun viser til at Norge har verdens mest generøse sykelønnsordning – med 100 prosent lønnskompensasjon i et helt år.
Ved å tilby for eksempel 80 prosent lønnskompensasjon ved sykdom i stedet for 100 prosent, vil midler kunne frigjøres til å prioritere andre velferdsgoder som blant annet skoler og sykehus, skriver hun. Hun mener det godt kan være at disse godene er enda viktigere for vår velferd enn 100 prosent lønnskompensasjon ved sykdom.
Ukjent kostnad
Professoren skriver at vi i dag ikke vet hva sykelønnsordningen koster samfunnet da det ikke finnes noen grundig analyse som tar hensyn til den samfunnsøkonomiske kostnaden av at ordningen påvirker adferd.
Hun sier imidlertid at det dessverre ikke ser ut til at politikerne ønsker - eller har mot til - å diskutere sykelønnsordningen i denne valgkampen.
- Slik fortsetter vi, lykkelig utvitende, å bruke store ressurser på verdens mest generøse sykelønnsordning, avslutter Rege sin kronikk i Dagens Næringsliv.
Solid dokumentert
En av dem som har forsket på området er professor Arnstein Mykletun som i 2010 ledet et ekspertutvalg som blant annet var inne på tiltaket Rege skisserer.
– Det er hevet over enhver tvil at det vil redusere sykefraværet. Forskning fra Sverige viser eksempelvis at sykefraværet ville reduseres med 20 prosent dersom sykelønnen ble redusert til 80 prosent av vanlig lønn. Men det er også dokumentert at sykefraværet kan reduseres ved andre virkemidler, eksempelvis ved gradert sykmelding. Hvilke tiltak man velger å benytte er et politisk spørsmål, sier han til Dagens Næringsliv.
Mykletun sier spørsmålet om sykelønn i Norge er så betent at ingen store politiske partier går til valg på kutt, selv om en reduksjon i sykelønnen i praksis bare er innføring av egenandel, noe som allerede eksisterer for andre ytelser.
- Vi skal ikke se lenger enn til Sverige for å finne en interessant kontrast. Der har kutt i sykelønn vært aktuell politikk lenge, og det er akseptert av velgerne. Men da de skulle innføre en maksgrense på varighet av sykemelding ble det mye støy. I Norge har vi lenge hatt ett år maksimal varighet av sykemelding, og det har blitt vurdert som trivielt, påpeker han overfor avisen.
Les også:
- Har gjort oss dobbelt så syke som svenskene
<b>1 av 5 nordmenn på trygd: - Bivirkninger av sykmelding er skumle</b>
<b>Høyre lover å holde fingrene unna sykelønn</b>
Unge Venstre vil kutte sykelønn og rentefradrag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.