Leder Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri ønsker å ta et oppgjør med trygdeutviklingen.
På sju år har trygdebudsjettet økt med 50 prosent. Lier-Hansen mener dette er en håpløs utvikling. Neste år regner staten med å bruke 370 milliarder kroner på å lønne 1,3 millioner personer som ikke jobber.
– Dette problemet har kommet i skyggen fordi vi i Norge har hatt penger nok til å la systemet gå rundt, sier han til Vårt Land.
Gode trygdeordninger gjør at mange ikke er motivert til å jobbe, mener den tidligere statssekretæren i Jens Stoltenbergs første regjering.
– Det gjør noe med oss psykisk at staten har så mye penger. Mange går i fella og tenker at de kan leve fint på trygd, sier Lier-Hansen.
Han mener problemet handler om at stadig færre er i jobb.
- Et samfunnsproblem
I løpet av den rødgrønne regjeringens tid har kostnadene til folketrygden økt med 123 milliarder kroner, eller 50 prosent. Til sammenligning har det totale statsbudsjettet i samme periode økt med 30 prosent.
Dermed tyder mye på at trygdede nordmenn får en stadig større del av pengene som staten sitter på.
Lier-Hansen understreker at det er viktigere å stimulere folk til å jobbe enn å kutte i trygdene.
– Nå må man se på hvordan trygdede faktisk stimuleres til å gå tilbake til arbeidslivet. Samfunnet må legge bedre til rette for at de med restarbeidsevne kan gå inn i den type oppgaver de kan klare. Dette er et samfunnsproblem mer enn for den enkelte bedrift, sier Lier-Hansen.
Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV) mener tallene gir et feilaktig bilde. Det meste av økningen har sammenheng med at vi blir stadig eldre og får mer i pensjon, noe som er bra, mener hun.
Les også:
Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.