Telenor vil at regjeringen skal bistå selskapet med å få tilbake mobillisensen i India. Trond Giske sier at han vil bidra aktivt.

Indisk høyesterett fratok torsdag mobillisenser fra 122 selskaper som driver i landet, blant dem Telenor. Den indiske staten tapte nesten 200 milliarder kroner på at tidligere teleminister Andimuthu Raja i 2007 delte ut lisenser til lavpris. Saken blir sett på som den største korrupsjonsskandalen i landets historie.

Til Dagens Næringsliv sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at det er for tidlig å si hvordan Telenor vil løse saken. Men han vil ha hjelp fra den norske regjeringen til å påvirke myndighetene i India.

– Det kan godt være et virkemiddel som er en del av virkemiddelpakken. Vi må fortelle indiske myndigheter hva vi mener om dette, sier Baksaas, som håper å få til møter på ministernivå i India.

Allerede i gang
Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sier at Norge skal bidra aktivt for å sikre Telenors investeringer i India.

– Vi følger situasjonen og har nær kontakt med Telenor om saken. Vi skaffer oss nå informasjon om høyesterettsdommen og hvilke handlingsalternativer som foreligger. Norske myndigheter vil bidra aktivt for å finne gode løsninger og for å sikre Telenors store investeringer og tilstedeværelse i India. Vi er allerede i gang med dette og har dialog med Telenor, sier Giske.

Telenor ser for seg to utveier: Å ta ut erstatningskrav mot den indiske stat eller å være med i neste anbudsrunde for å sikre investeringene som allerede er gjort. Telekomanalytiker Tore A. Tønseth i Argo Securities sa torsdag til NTB at han tror Telenor vil velge det siste alternativet.

– Trekk dere ut
En rekke analytikere Aftenposten har snakket med, råder det halvt statseide selskapet til å trekke seg ut av landet.

– Telenor taper nesten en milliard kroner i kvartalet på India. Det er ikke gitt at det er riktig å være her. Koster det mer enn noen småpenger, da er det like greit å sette kroken på døren, sier Peder Strand i SEB Enskilda.

India-satsingen til Telenor var kontroversiell allerede fra starten, og markedet reagerte med stor skepsis. Oppkjøpet kostet 12 milliarder kroner, og den norske staten gikk inn med kapital tilsvarende eierandelen på 54 prosent.

Allerede før det nye selskapet Uninor rakk å lansere sine tjenester, ble korrupsjonsskandalen avslørt av indisk presse, skriver Aftenposten.(©NTB)

Les også: Handelsbanken om Telenors India-satsing: «Prosjektet fra helvete»

Indisk eventyr kan bli mareritt for Telenor


- Det viktigste er om Telenor trekker seg ut (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.