Tove Linnea Brandvik trente så mye at hun endte opp på full uførepensjon i en alder av 26 år. Nå slåss Ap-politikeren, som er medlem av arbeids- og sosialkomiteen, for unge uføres rettigheter, skriver Dagens Næringsliv.
– Jeg følte meg unyttig og overflødig, sier Brandvik om det å være ung og ufør.
Fra Brandvik var 20 år gammel, startet sykmeldingkjøret. Brandvik var ikke klar over at hun hadde en medfødt muskelsykdom som gradvis bryter ned all muskulatur i kroppen. Den daglige treningen gjorde den sporty kvinnen fra Levanger bare vondt verre.
Ingen annen utvei
Til slutt så hun ingen annen utvei enn uførepensjon. Den økonomiutdannede 26-åringen fra BI ble avhengig av rullestol, fikk en uførepensjon på rundt 10.000 kroner i måneden og måtte gi opp den daglige treningen.
Etter og ha passert 30 år, fikk hun nok. Hun engasjerte seg mer i lokalpolitikken, søkte jobber, og mestret i større grad livet i rullestol. Tre år senere fikk hun ordførerjobben i Lindås kommune, som yngste og første kvinne noensinne.
– De første årene snakket jeg ikke om det å være ufør. Etter at jeg selv ble aktiv igjen, har jeg innsett viktigheten av å være åpen. Unge uføre trenger forbilder som viser at det er fullt mulig å komme tilbake i jobb. Alle er ikke som Cato Zahl Pedersen, sier hun spøkefullt.
- Ble ganske sint
Birgit Skarstein (23) ble lam fra livet og ned etter en feilsatt epiduralbedøvelse i 2009. Nav foreslo at hun søkte om langvarig uføretrygd.
Hun ble ganske sint og svarte momentant: «Det er ingenting i veien med hodet mitt».
– Det var helt uaktuelt for meg å bli varig ufør, sier 23-åringen.
I dag studerer hun statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, en interesseorganisasjon for studenter.
Nå etterlyser hun et bedre vern av unge uføre.
– Unge uføre er rettsløse. Når du er ung, har du ingen rettigheter fordi du ikke har tjent opp pensjonspoeng. Derfor er du veldig prisgitt ordningene til Nav. Unge har det travelt og er sårbare, de er midt mellom skole og arbeidsliv, derfor er det viktig at denne gruppen ikke blir værende i uførhet. Jo lengre tid det tar, desto mindre sjanse er det for at du kommer tilbake, sier Skarstein til Dagens Næringsliv.
- Helt usaklig
Vestlandets rikeste mann og Ap-medlem, Trond Mohn, uttalte i DN forrige uke om unge uføre: «Noen er blitt fleskeberg. De sitter med fire poser chips og dipp, og ser på Ipaden.»
– Det er helt usakelig, sier Skarstein. Mohn burde selv prøve å leve for rundt 200.000 kroner i året, så vil han definitivt se at det ikke er lukrativt. Jeg kan ikke se for meg at noen ønsker å leve på trygd for å spise potetgull med dipp. Det er tross alt ikke sosialt akseptert å være ung ufør, sier Skarstein til Dagens Næringsliv.
Rekordmange uføre
I 2011 mottok 306.653 personer uførepensjon i Norge. Det har aldri vært høyere.
36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavkl#229spenger. Unge uføre kostet samfunnet 6,4 milliarder kroner ifjor.
Les også:
Skremt av mange unge uføre
600.000 nordmenn risikerer dramatisk inntektsfall
Uføre kan få 30.000 mer enn dem som jobber
<b>Nordmenn er verdens mest trygdede</b>
&laquo;Snylterbygda&raquo; fant gulloppskrift på trygdeproblem
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.