Onsdag denne uken krevde nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) at de omstridte transaksjonene mellom delvis statseide Aker Solutions og Kjell Inge Røkkes Aker enten annuleres eller blir behandlet av generalforsamlingen i det børsnoterte selskapet.
Les mer: Vil tvinge Røkke i kne
Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI tror begge deler kan bli svært vanskelig.
- Så langt jeg kjenner faktum er saken korrekt behandlet i forhold til kjøpet av selskapene, sier Bråthen til DN.no.
Han tar forbehold om at prisingen av transaksjonene er riktig. Flere av de mange granskingskomiteene i kjølvannet av handelen skal gå gjennom nettopp de finansielle sidene ved transaksjonen.
Ingen generalforsamling
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad mener imidlertid at transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions skulle vært forelagt generalforsamlingen i Aker Solutions asa.
Det mest rare ved at finansieringen går til generalforsamlingen i asa, er at staten da får saken i fanget igjen. Jusprofessor Tore Bråthen
Dagens Næringsliv kunne mandag avsløre at saken aldri kom opp på generalforsamlingen i det børsnoterte selskapet siden det var datterselskapet Aker Solutions as som sto som kjøper i transaksjonene.
Dermed kom saken heller aldri til styrebehandling i Aker Holding, investeringsselskapet som staten eier sammen med Kjell Inge Røkke og den svenske Wallenberg-familiens selskaper Investor AB og SAAB. Aker Holding kontrollerer litt over 40 prosent av aksjene i Aker Solutions.
Låneopptak
Advokatfirmaet Selmer, som bistår Nærings- og handelsdepartementet i den juridiske granskingen av transaksjonene, mener det ikke var nok å behandle saken i styret, men at saken burde vært tatt opp på generalforsamlingen.
Selmer peker særlig på låneopptaket på to milliarder i forbindelse med aksjekjøpene og tilknyttede transaksjoner.
- Låneopptakene i Aker Solutions mener vi opplagt er en sak for generalforsamlingen, sa partner Sverre S. Tysland i Selmer til DN.no onsdag.
Les også: - Opplagt en sak for generalforsamlingen
Dilemma
Jus-professor Bråthen sier at det er mulig at selve låneopptaket kommer opp på generalforsamling i Aker Solutions asa.
Men da oppstår det fort et delikat problem for staten.
- Det mest rare ved at finansieringen går til generalforsamlingen i asa, er at staten da får saken i fanget igjen. De kan enten si ja eller nei til denne finansieringen, konstaterer Bråthen.
Sier staten ja er saken grei.
- Men sier man nei blir situasjonen at as-et har kjøpt flere selskaper uten finansiering, og de må ut og skaffe ny finansiering, slår Bråthen fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.