Sykepleier Anne Mari Handeland (53) synes 75 prosent stilling er nok.
- Jeg jobbet først i full stilling som sykepleier på kirurgisk. Etter at jeg fikk barna for 15-16 år siden har jeg jobbet 50 prosent. Men nå følte jeg at jeg bare var halvveis med. Det var ikke tilfredsstillende faglig å jobbe så lite. Jeg ville ha litt flere faglige utfordringer. Derfor ønsket jeg å gå opp til 75 prosent, sier hun til Dagens Næringsliv.
Å øke til fulltidsstilling igjen ble ikke vurdert.
- Å jobbe i 100-prosentstilling føler jeg er for mye, sier hun.
Hun er ikke alene: Nordmenn jobber stadig kortere dager, og vi jobber mindre enn de fleste andre.
Mange jobber deltid
I perspektivmeldingen viser regjeringen mye av det samme som Øystein Olsen advarer om. En stor andel av nordmenn er i jobb, men gjennomsnittlig arbeidstid blant dem som jobber er lav. En viktig forkl#229 på den lave arbeidstiden er at mange nordmenn jobber deltid.
Ifølge Fafo-forsker Leif E. Moland jobber nesten 40 prosent av alle yrkesaktive kvinner deltid. I pleie- og omsorgssektoren i kommunene, der det er en stor overvekt av kvinner, er deltidsandelen nesten 70 prosent.
Moland deler den store gruppen av deltidsarbeidende i to: De som velger det og de som ønsker å jobbe mer, men ikke får tilbud.
- Handler ikke om latskap
- At så mange jobber deltid handler ikke om latskap. Men det handler i veldig stor grad om organisering av arbeidslivet, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.
Professor Hilde Bjørnland har flere ganger påpekt at til tross for at mange er i jobb, er arbeidstiden lav. Dette kan gi problemer for norsk økonomi på sikt, mener hun.
Les også: Dette er sentralbanksjefen mest redd for (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.