Fordelingsutvalget har i dag levert en rapport om de økonomiske forskjellene i Norge til finansminister Kristin Halvorsen.
Utvalget ble nedsatt for et år siden for å utrede årsaker til økonomiske forskjeller.
Rapporten foreslår også inndekningsmuligheter som utvalget mener har gode fordelingsegenskaper og lave effektivitetskostnader.
- Et mulig tiltak er å innføre en boligskatt. Skattefavoriseringen av bolig er betydelig, og denne favoriseringen tilfaller kun dem som eier egen bolig. De som ikke har mulighet til å kjøpe egen bolig, får ikke tilgang til disse subsidiene, skriver utvalget i rapporten.
Utvalget peker også på to andre inndekningsmuligheter; økt skatt på boligformue og økt toppskatt.
Les hele rapporten her (ekstern lenke).
Les også:
Gjedrem varsler boligprisfall
Mer læring i barnehagen
– Regjeringen har de siste fire årene bevisst jobbet for en bedre fordeling ved å stramme inn på toppen og dele ut i bunnen av skattesystemet. Men, for å kunne ta tak i de forholdene som bidrar til forskjeller må vi forstå hva dette kommer av. Det er det Fordelingsutvalget har sett på, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.
Hovedkonklusjonene i rapporten er at gratis kjernetid i barnehage, bedre tiltak for de som faller utenfor skole og arbeidsliv og endringer i skatter og overføringer kan bidra til å redusere økonomiske forskjeller i Norge.
- Utredningen viser at barnehage- og utdanningssystemet påvirker fordelingen og sosiale forskjeller. Her er tiltak rettet mot barn i førskolealder svært viktige fordi deltakelse i barnehage ser ut til å ha en positiv påvirkning på barns senere utdanning og yrkesaktivitet. Barnehage er i økende grad første trinn i utdanningsløpet, og satsingen på mer formell læring i barnehagene bør styrkes, mener utvalget.
Utvalget foreslår derfor gratis kjernetid i barnehagen, i tråd med gratisprinsippet som gjelder ellers i utdanningssektoren. I tillegg forelås det at andelen førskolelærere i barnehagen økes, og at kontantstøtten gradvis bør avvikles.
Barnetrygden skal følge lønnsveksten
Utvalget mener at ved siden av eksisterende tiltak for å øke fullføringsgraden i videregående skole, er det viktig å bedre mulighetene for voksne til å ta opp igjen og fullføre videregående utdanning.
- Gjennomført videregående skole reduserer risikoen for arbeidsledighet og lavinntekt, skriver utvalget.
Tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet er viktig, påpeker utvalget.
- Noen av tiltakene bør utvides og noen nye bør utredes, gitt de langsiktige fordelingseffektene som ligger i at grupper støtes ut av arbeidslivet. En ny mulighet utvalget peker på er at en person som mottar stønad, etter nærmere kriterier, kan ta utdanning på samme tid.
Barnetrygden bidrar vesentlig til omfordeling, påpeker utvalget.
- Uendrede satser i barnetrygden de siste 10-12 årene har svekket ordningenes omfordelende virkning. Derfor bør barnetrygden justeres i takt med lønnsveksten i økonomien framover, skriver utvalget, som også påpeker at det er et behov for å se på minstesikringsordningene i det norske velferdssystemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.