Det melder NRK Dagsrevyen som har bedt analyseselskapet Nivi lage en rapport om hvordan Norges-kartet kan se ut om kommunenes frivillighet forsvinner og Stortinget gjør drastiske endringer.

På bakgrunn av kriterier om at hver kommune skal ha minst 10.000 innbyggere og et klart regionsenter, kommer Nivi til at antall kommuner kan reduseres til 105 fra dagens 428 kommuner. Altså vil 75 prosent av dagens kommuner bli slått sammen med nabokommunene.

Høyre er for sammenslåing av flere kommuner. Partiet argumenterer for at det er viktig for at kommunene skal kunne tilby alle de tjenestene de er pålagt til sine innbyggere. Erna Solberg mener de er best for innbyggerne at de kommunalt ansatte har kompetanse på det området de skal jobbe med, for eksempel psykisk utviklingshemmede.

- De svakeste innbyggerne trenger kommunene mest, sier Solberg til NRK.

Senterpartiets leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete mener debatten har feil utgangspunkt.

- Undersøkelser viser at innbyggere i små kommuner er mest fornøyd med kommunen sin, påpeker Navarsete og legger til at norske kommuner ikke er små sammenlignet med kommuner rundt om i Europa.

Uenighet lokalt
I Rogaland er det en rekke småkommuner som befolkes av mennesker som daglig pendler inn til Stavanger for å jobbe. Det betyr at Stavanger ikke får skatteinntekter for disse, men likevel må sørge for infrastruktur og annet.

Ordføreren i Rennesøy kommune er ikke prinsipielt imot sammenslåinger, men ønsker at dagens ordning, der det er frivllighet som ligger til grunn, fortsatt skal gjelde.

I Finnøy er derimot tonen en annen. Ordføreren mener sammenslåinger vil gjøre tilbudene bedre for hennes innbyggere.

- Sammenslåinger kan bidra til at vi kan levere bedre tjenester. Nå er vi for eksempel veldig sårbare ved sykemeldinger. Om en ansatt er sykmeldt har vi bare to av tre ansatte tilgjengelig for innbyggerne, påpeker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.