Regjeringen håper dette vil bidra til å redusere veksten i antallet uføre.

Tiltaket er ett av mange som presenteres i regjeringens jobbstrategi for personer med nedsatt fysisk eller psykisk funksjonsevne. Planen ble presentert samtidig med statsbudsjettet torsdag.

– Med jobbstrategien setter regjeringen inn helt nye tiltak for å få flere i jobb og færre på stønad, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Hun viser til at 78.000 funksjonshemmede ønsker seg jobb. 22.000 av disse er under 30 år.

– Tiltakene er skreddersydd for unge mennesker som står på terskelen til arbeidslivet. Det er en tragedie for den enkelte og dyrt for samfunnet når mennesker blir uføre i ung alder, sier Bjurstrøm til NTB.

Flere uføre
Hun håper tiltakene i jobbstrategien vil bidra til å reversere økningen i antallet unge uføre. Over 36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavkl#229spenger. Totalt har antallet unge uføre økt med 20 prosent på fem år. Blant befolkningen for øvrig er økningen i nye uføretilfeller på under en prosent.

I statsbudsjettet går det fram at regjeringen forventer en reduksjon i mottakere av arbeidsavkl#229spenger, men en kraftig vekst i antallet uføre. Antallet uførepensjonister forventes å øke med om lag 6.600 fra i år til neste år. Det er mer enn endringene i befolkningens sammensetning og størrelse skulle tilsi.

– Økningen gir grunn til bekymring. Vi må gjøre endringer i et velferdssystem som bidrar til å støte mennesker ut av arbeidslivet, sier Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier hovedtanken med jobbstrategien er å gjøre overgangen mellom utdanning og jobb lettere. Hun viser til at regjeringen foreslår å øke antallet tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne med 1.000. Halvparten av disse nye plassene er knyttet til jobbstrategien.

Totalt setter regjeringen av penger til om lag 71.200 tiltaksplasser neste år, noe som er på nivå med inneværende år. 17.000 plasser går til arbeidsledige og om lag 54.200 plasser til personer med nedsatt arbeidsevne.

«Coacher»
I jobbstrategien foreslår regjeringen også å bevilge 25 millioner kroner til et nytt forsøk med tilretteleggingstilskudd til arbeidsgiver. Tilskuddet skal dekke dokumenterte utgifter ved tilrettelegging av arbeidsplassen.

I tillegg opprettes egne prosjektleder- eller koordinatorstillinger i hvert fylke for å sikre god oppfølging av jobbstrategien. De såkalte arbeidslivscoacher er enda et grep i strategidokumentet. Slike coacher skal også opprettes i hvert fylke, blant annet for å støtte arbeidsgivere som møter utfordringer i forbindelse med å ansette funksjonshemmede.

Tilbakemeldingene fra brukerorganisasjonene er positive, men så har de da også bidratt aktivt med innspill underveis i arbeidet.

– Jeg håper og tror strategien vil bidra til å redusere antallet unge uføre som står utenfor arbeidslivet. Det er sikkert ting som kan gjøres enda bedre, men denne strategien er noe vi har etterlyst i mange år, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon til NTB.

Han er spesielt fornøyd med at mange departementer og etater er trukket inn i strategien og at partene i arbeidslivet også ansvarliggjøres. Også Høyre har tro på at tiltakene vil gjøre det lettere for uføre å få jobb, men Torbjørn Røe Isaksen savner flere grep.

– Forsøksordningen med arbeidsreiser til funksjonshemmede bør gjøres permanent, og regjeringen burde sørge for å rettighetsfeste ordningen med brukerstyrt personlig assistanse, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.