Under fremleggelsen av Statens pensjonsfond Utlands årsrapport, ble det kjent at en av konsekvensene av det elendige resultatet blant annet blir at Oljefondets leder mister makt.
Oljefondet gikk på sitt største tap noen sinne i 2008: Oljefondets katastrofeår
Norges Banks hovedstyre har nå vedtatt å innskrenke Yngve Slyngstads mandat.
- Hovedstyret har vedtatt et investeringsmandat som er mer begrenset enn det har vært tidligere. Det gjelder særlig for investeringer i rentemarkedet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Reduserer risiko
Slyngstads mandat innskrenkes på flere måter.
- Konkret dreier det seg om hvordan man håndterer risiko, og hvor store avvik vi kan ha til referanseporeteføljen målt i milliarder kroner. Det gjelder også belåning av enkeltposisjoner, og hvilken effektiv rente vi skal ha i obligasjonsbeholdningen sammenlignet med den effektive renten i referanseporteføljen, sier Gjedrem.
På spørsmål fra salen på dagens pressekonferanse om hvordan Yngve Slyngstad selv opplever at mandatet hans innskrenkes svarte han:
- Jeg opplever at jeg har fått et godt investeringsmessig mandat, og at det er hensiktsmessig.
Målet er å redusere risikoen og at økt spesialisering bak beslutningene som tas, skal gi bedre kvalitet på enkeltbeslutninger. Risikotagningen i forvaltningen skal nå spres over et større antall uavnhengige posisjoner.
- Mandatstrukturen er endret. Vi har nå færre mandater og større spredning. Vi vil unngå at for mange rammes av de samme faktorene i finansmarkedet samtidig, slik vi opplevde ifjor, sier Gjedrem.
Kutter lønnen
Slyngstad har selv tatt initiativ til at hovedstyret skulle gå gjennom hans lønn. Han får nå 3,5 millioner kroner i fast lønn, og ingen bonusavtale. Ifølge Gjedrem er lønnen kraftig redusert fra det Slyngstad fikk utbetalt i fjor, 5,4 millioner kroner.
- Vi ser at både i Norge og internasjonalt faller lønningene, bonusordninger endres, opsjonsprogrammer endres. Også den forventede inntekten til ledere i denne bransjen går kraftig ned. Reduksjonen i Slyngtads lønn er en tilpasning til denne realiteten, sier Gjedrem.
Les mer: Saftig lønnskutt for Oljefondsjefen
Færre eksterne forvaltere
Samtidig gjør Norges Bank flere endringer i den operasjonelle forvaltningen. Antallet eksterne forvaltere er redusert fra 39 til 12, og antallet interne nesten like mye. Men Norges Bank vil ikke konkretisere hvor mange interne forvaltere det gjelder.
- En viktig lærdom vi trekker er å ha intern kapasitet på alle felter der fondet investerer, skriver fondet i rapporten.
Gjedrem viser blant annet til eksterne forvalterne som blant annet investerte i amerikanske aksjeobligasjoner.