Kjemikalierederiet Odfjell sier det vil følge utviklingen rundt hvordan de andre rederiene i næringen velger å angripe spørsmålet om grunnlovstridighet.

Overgangsordningen som Stortinget har vedtatt gir i mange rederiers øyne en ulovlig tilbakevirkende kraft, og næringen har lenge varslet at det kan komme rettssaker.

Den nye toppsjefen i Rederiforbundet sier til Dagens Næringsliv i dag at det kan komme beslutninger om søksmål i løpet av kort tid:

- Vi vet at enkeltselskaper vurderer å gå til sak. Vi er kjent med at noen høyst sannsynlig vil beslutte det innen kort tid, sier Jon E. Johnsen til avisen.

- Ikke først
Finansdirektør i Odfjell, Haakon Ringdal sier rederiet har stor forståelse for de som velger å gå til søksmål. Han avviser ikke at Odfjell kan være med på et eventuelt søksmål.

- Jeg tror ikke vi kommer til å gå først ut, sier Ringdal til DN.no etter presentasjonen av selskapets fjerdekvartalstall tirsdag ettermiddag. Resultatet ble mer enn utradert i kvartalet på grunn av de nye skattereglene.

Les også: Hardt vær for Odfjell

Forskjellige alternativer
Han skisserer forskjellige alternativer for hvordan man kan gå frem for å ta ut søksmål mot Stortinget for brudd på Grunnloven.

- Man kan gå ut med én gang, eller man kan velge å vente til ligningen for 2007 blir fastsatt, sier han. Hvis man venter til ligningen dumper ned i postkassen blir saksgangen å klage på ligningen og ta veien gjennom overligningnemd.

Selv om næringen er i strid med Stortingets flertall mener Ringdal man må tenke fremover.

- Vi ønsker å fokusere på driften fremover. Dessuten er det slitsomt å holde på med rettssaker hele tiden.

Får konsekvenser for utbytte
Odfjell sin egenkapital er redusert til rundt 28 prosent som følge av at selskapet gjør skatteavsetninger. Det er likevel en mulighet for at prosenten kan øke av regnskapsmessige grunner. Endelige regler for hvordan miljøavsetningen av rederiskatten skal bokføres er ennå ikke avklart.

Høringsfristen går ut 20. februar.

Forskjell på regnskapsregler og politikk
- Jeg tror at regjeringen oppriktig ønsker at miljøavsetningen skal føres som egenkapital, men det er forskjell på regnskapsregler og politikk, sier finansdirektøren og legger til at revisorene mener det som foreligger ikke kvalifiserer til å bli betenget som egenkapital.

Derfor venter selskapets styre med å vurdere utbytte for 2007 før endelige regler foreligger. Styret vil ikke gi utbytte før selskapet når 30 prosents egenkapital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.