Regjeringen har pøst oljepenger inn i økonomien de siste årene. Finansminister Sigbjørn Johnsen er klar på at man skal tilbake til en oljepengebruk på linje med handlingsregelen, fire prosent av årlig avkastning (se bakgrunn nederst i artikkelen).
- Jeg mener vi i dagens situasjon bør ha en pengebruk som ligger under fire prosent, sier Kåre Willoch.
Han var tilstede under Mandag Morgens frokostseminar, som denne gangen var viet debatt om sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale.
- Mulighetene for å gjennomføre dette politisk er små, med mindre man griper til skikkelige tiltak, sier Willoch.
1. Stram inn på sykelønn
Han mener krisen trolig må bli verre før det blir mulig, men mener uansett at det er noen tiltak som dramatisk ville hjelpe den finansielle situasjonen.
- Jeg skal ikke bruke mye tid på sykelønnsordningen, men jeg må si at jeg syns det er pinlig å se hvorledes en stor forening av fornuftige mennesker flykter fra virkeligheten og innbiller seg at man kan redusere sykefraværet uten å sette ned godtgjørelsen for å være syk, sier Willoch.
2. Hev pensjonsalderen
Han mener også man må finne en varig løsning på den demografiske utfordringen det skaper når antallet eldre om få år eksploderer.
- Vi har en pensjonsreform som i en stor grad er en illusjon. Svaret er ganske enkelt - man er nødt til å heve pensjonsalderen, sier Willoch.
Den drevne politikeren er fullt klar over at dette er rimelig uoppnåelig.
- "Statsminister" Flåthen er imot, men dette er et tiltak som ganske enkelt kunne ført til enorme besparelser, sier Willoch.
3. Slå sammen kommuner og fylkeskommuner
Willoch stopper ikke der, han mener det er store besparelser å hente også på et annet felt. I statsbudsjettet for 2010 står overføringer til kommuner og fylker for 16 prosent av de totale utgiftene.
- Skal man ha rasjonelle kommunale tjenester er det tull å holde på med 430 kommuner, og så 19 fylkeskommuner som stort sett ikke har noen ting å gjøre. Her er også mulighet for en dramatisk effektivisering av den offentlige virksomheten som ikke bare kan føre til betydelige besparelser i direkte administrasjon, men som også kan gjøre det mulig å overføre oppgaver til kommunesektoren som kan løses mer rasjonelt der, sier Willoch.
- Jeg følger med!
Willoch mener altså at det er muligheter for store grep som kan bedre de offentlige finansene betraktelig.
- Jeg kan garantere at det kommer, men det kommer ikke før krisen er mer alvorlig, sier Willoch.
Han sendte en hilsen til dem som skal bringe det offentlige forbruket tilbake til handlingsregel-nivå igjen.
- Jeg skal love å følge nøye med. Hvis jeg ikke kan gjøre det herfra, så skal jeg love å gjøre det fra det neste stedet, sier Willoch, som fyller 83 år til høsten.