Sammendraget fra granskerne i Troms Kraft (TK) slår fast at det lånefinansierte kjøpet av aksjer i kraftselskapene SKS og Nordkraft for 2,2 milliarder kroner var svært sentralt i de finansielle problemene selskapet havnet i – og ville ha gitt problemer selv uten regnskapsskandalen i det svenske datterselskapet Kraft & Kultur (K&K).
Styreleder Odd Roger Enoksen i Troms Kraft tar imidlertid ingen selvkritikk for oppkjøpet av kraftaksjer. Det skriver Dagens Næringsliv fredag.
Enoksen sammenligner det med et bilkjøp, og avviser at det hadde vært lurt å vente til ny egenkapital var på plass.
- Nå er det nå en gang slik at det er ikke så mange dager siden jeg kjøpte meg ny bil. Da fant jeg en bil på Finn.no som jeg hadde lyst på. Det første jeg måtte gjøre, var å kjøpe den bilen. Riktignok hadde jeg mulighet til å betale den, og det hadde vi også med dette. Vi ringte banken og spurte om den var villig til å finansiere dette. Det er litt vanskelig å si til en som skal selge en bil, at du må vente et halvt år til jeg har fått på plass ny egenkapital, og så er jeg interessert i å kjøpe den bilen, sier Enoksen.
- Og sånn var det her også; vi måtte handle da de aksjene var til salgs, sier han.
Advarte mot risiko
Investeringen tilsvarte nær 90 prosent av egenkapitalen på kjøpstidspunktet. Aksjeinvesteringen ble finansiert gjennom kortsiktige banklån – noe som i seg selv ga finansiell ubalanse.
Granskerne slår fast at hverken finansielle nøkkeltall, lånebetingelsene eller betydningen for TKs samlede risikoprofil ble «tilstrekkelig vurdert av styret».
I tillegg advarte fagpersoner i TKs økonomiavdeling om risikoen i finansieringsopplegget, uten å bli hørt av ledelsen.
Granskerne bemerker også at investeringen var «meget stor» sammenlignet med TKs finansielle kapasitet. Banklånene hadde dessuten klausuler med en minimum egenkapitalandel. Allerede ved utgangen av 2010 – mindre enn et halvt år etter låneopptakene, og nesten ett år før regnskapsfeilene i K&K ble avdekket – var konsernets egenkapital så lav at TK var «nær grensen for mislighold av disse låneavtalene».
Investeringen ble banket igjennom i bedriftsforsamlingen i Troms Kraft på en halvtime, mens eierorganet fikk taushetsklausul og kort tid til å bestemme seg.
- I ettertid er jeg sjeleglad for at vi ikke lyktes med å få inn ny egenkapital. Det ville vært en skandale om vi fikk inn den vi jobbet med på det tidspunktet, og så hadde Kraft & Kultur-saken sprukket et halvt år senere.
Jobbet med flere
Enoksen mener det ikke var noen grunn til å betvile at ny egenkapital ville komme på plass etter kjøpet og viser til at TK jobbet med flere aktører, hadde tett kontakt med eiere og bare ventet på at ny eierskapsmelding skulle åpne for å hente inn ny egenkapital.
Han bemerker også at TK fikk på plass 1,1 milliarder kroner i ny kapital dat det solgte en andel av egen kraftproduksjon til Jämtkraft – på et tidspunkt der den finansielle situasjonen var langt verre enn ved SKS/Nordkraft-investeringen.
Granskerne har også kritisert manglende kompetanse i TK. For egen del er ikke Enoksen helt enig.
- Jeg tror ethvert selskap vil sette pris på å ha en forhenværende energistatsråd i sitt styre, sier den tidligere olje- og energiministeren.
Les mer:
Styret i Troms Kraft klart til å gå
House of kraft
(Kommentar)
Les mer på DN.no i dag:
Selger «tidenes dyreste» bit for bit
<br/>
<br/>
Her er det vanskeligst å få gode karakterer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.