- Det er lenge siden alle ville bli «noe innen media!», sier Trude Kvammen Ekker, rådgiver og daglig leder ved Smart Karriere.
Hun jobber med karriereveiledning og har lagt merke til at unge prioriterer annerledes.
- Nå handler alt om hva som skal skje etter studietiden. Før var de mer opptatt av hva som skulle skje i selve studietiden. Hva de skulle lære, oppleve sosialt, hele utdannelsesprosessen. Nå er det ikke et pip om det, men bare «hva skjer etterpå», «får jeg jobb» , «tjener jeg godt» og «er det trygt?»
X-faktoren
DN skrev fredag om Magnus (23) gikk fra middelmådig til toppstudent , og utviklet psykiske plager som en konsekvens av gale studievalg.
For mange lot seg styre av karakterene og «gode råd», og en rådgiver fortalte at mange høytpresterende studenter begynte å slite når de kom i selskap med andre likesinnede.
– Det er god forebygging å være opptatt av fag og ikke resultater, sa seniorrådgiver Ilan Dehli Villanger ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.
Prestisjestudenter møter veggen
Trude Kvammen Ekker får mange studenter fra prestisjelinjer som jus og medisin inn til rådgiving. De har gjerne studert en stund før de innser at de kanskje er på feil sted.
- De har vært dedikerte, hatt høye mål og har gjerne gått en stund før de møter veggen. Man kan komme langt med vilje, men det stopper på et tidspunkt.
Dobbel belastning
- Hva skjer når «man møter veggen»?
- De kjenner at motivasjonen mangler, fagene oppleves ikke som meningsfylte, de tenker «hvor er jeg oppi dette?».
Rådgiveren forteller at studentene som har hatt høyt snitt gjerne får en dobbel nedtur når de blir nødt til å revurdere studievalget.
- De har kunnet velge på øverste hyllle, hatt alle mulighter åpne og da kan de bare skylde på seg selv når det ikke går. Nedturen blir større, sier hun.
Nylig satt det foreksempel en medisinstudent i stolen til Kvammen Ekker.
- Det var til leger til høyre, venstre og overalt i hele slekta hennes, men etter et par år på medisinstudiet var hun svært ulykkelig. Det viste seg at hun hadde en typisk humaniora-profil. Det er klart at det vanskelig å pugge kroppens organ når man egentlig ville studere historie, forteller Kvammen Ekker.
Blir påvirket av media
Søkertallene fra Petroleumsfag for tre år siden: 420 søkere på 54 studieplasser viser at høstens studenter rømmer fra petroleum, og flokker til helsefag.
Kvammen Ekker opplever i stor grad at de unge nå i stor grad vektlegger arbeidsmarkedet, men understreker at det viktigste er å kombinere både fornuft og følelser.
- Det som kommuniseres hardt fra media er at det er fire områder som er sikre. Teknologi, IT, undervisning og helse. Men alle skal ikke dit, hva med alle som vil bli samfunnsvitere? Spiller du på lag med egen motivasjon er du en av dem som lykkes. Du må ikke bli så skremt at du bare tenker trygghet og fornuft, sier Kvammen Ekker.
Opptatt av status
Mette Manus, karriereveileder og daglig leder i Manus Motivasjon har lagt merke til samme tendens.
- De er opptatt av om utdannelsen fører til en jobb, at de tjener godt og derfor utelukker de en del yrker der det kan bli jobber i fremtiden. Mange er opptatt av status, mye mer enn før, mener Mette Manus.
Lønn er en annen ting som er blitt viktigere, og Manus advarer mot å se seg blind på lønnsstatistikken.
- Det må ikke bli styrende. Det blir ikke god lønn til den som er på feil hylle. Studerer du økonomi bare fordi det er god lønn blir du ikke en av de som får den interessante jobben. Det er det mange som ikke er modne nok til å forstå.
Tenke selv
Rådgiverne er også enig i det som psykologen og UIO-rådgiveren sa Magnus (23) gikk fra middelmådig til toppstudent . Det aller viktigste er å ta valget selv.
- Lar du andre velge for deg er det lettå gi opp og legge skylden på andre, sier Manus.
Smal lykke
Hva er da et godt valg?
Kvammen Ekker mener man må legge mer vekt på egne kvaliteter, og mindre på på hva omgivelsene synes.
- I tillegg har man gjerne et udefinert ønske om å lykkes med det man har sett for seg at man bør. Det er ganske smalt, det å lykkes i dag. Det handler om penger og prestisjer. Vi kan allle jobbe med å definere det «å lykkes» på nytt.
Les også:
– De voksne rundt meg anbefalte økonomi fordi «da kan du jobbe med hva du vil senere»Rekk hendene i været og si «jeg er en vinner» (+)
Magnus (23) gikk fra middelmådig til toppstudent (+)
Sluttet med tilfeldig surfing - tok nettkurs (+)
IT-utdannede Bjørnar (31) søkte 100 jobber uten resultat
Sluttet i drømmejobben etter to dager
- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning
Anbefalt fra DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.