John Fredriksens riggselskap Seadrill inngikk en avtale med det russiske olje- og gasselskapet Rosneft 29. juli, dagen før en runde med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt. Nå hersker det full forvirring om avtalen er i strid med sanksjonene fra USA og EU.

- Vi har inngått den største avtalen i selskapets historie, og så er det geopolitiske forhold som gjør at vi nå må vurdere hvordan sanksjonene eventuelt vil påvirke gjennomføringen av avtalen. Det er frustrerende, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Seadrill.

Dypt vann

Lundetræ understreker at Seadrill har jobbet lenge med å få på plass avtalen, som utgjør i underkant av 20 prosent av ordreboken til selskapet.

DN skrev mandag at amerikanske myndigheter besluttet før helgen at sanksjonene også gjelder for inngåtte avtaler og må avsluttes innen to uker. Dette gjelder for alle amerikanske selskaper, også de som er på New York-børsen, som Seadrill og Statoil. Lundetræ tror ikke Seadrill rammes av forskriften. 

- Det er ikke gitt at utenlandske selskaper som er notert på børsen i USA vil rammes like hardt som amerikanske selskaper, sier Lundetræ.

- Er dere sikre på at Seadrill ikke inngår her?

- Nei, men det er vår foreløpige vurdering at vi ikke nødvendigvis blir vurdert for å være et amerikansk selskap, svarer Lundetræ.

- Krevende

De nye EU-sanksjonene innebærer at europeiske oljeselskaper ikke får hjelpe russiske selskaper med oljeboring på dypt vann og i russiske havområder i Arktis.

USIKKERT: Tor Olav Trøim, John Fredriksens tidligere høyre hånd møtte Russlands president Vladimir Putin og Rosneft-sjefen Igor Sechin i mai i år. Nå er det usikkert om Seadrill kan fortsette operasjoner i Russland på grunn av sanksjonene. Foto: Olga Maltseva/AFP Photo
USIKKERT: Tor Olav Trøim, John Fredriksens tidligere høyre hånd møtte Russlands president Vladimir Putin og Rosneft-sjefen Igor Sechin i mai i år. Nå er det usikkert om Seadrill kan fortsette operasjoner i Russland på grunn av sanksjonene. Foto: Olga Maltseva/AFP Photo (Foto: Afp)

- For oss blir det ekstremt komplisert med USA-sanksjoner, Bermuda, som adopterer de amerikanske sanksjonene, så har du EU med egne sanksjoner og Norge som skal adoptere sanksjonene. Det et ganske krevende bilde å manøvre i, sier Lundetræ.

North Atlantic Drilling, datterselskapet til Seadrill varslet 29. juli at det har inngått riggkontrakter med det russiske olje- og gasselskapet Rosneft til en verdi på 4,25 milliarder dollar i perioden 2015-2017.

- I det korte løp er sannsynligvis ikke Seadrill påvirket av sanksjonene. Det er først neste år at Seadrill og North Atlantic Drilling skal gå i gang med operasjoner, sier Lundetræ.

Seadrill er i løpende dialog med Rosneft på daglig basis, opplyser Lundetræ.

 

Ser ingen slutt

Statoil er også usikre på hvordan det rammes av sanksjonene. Oljeselskapet samarbeider med russiske Rosneft og det franske oljeselskapet Total i Russland.

- Dette er ikke en prosess som har en start og en slutt. Det er en kontinuerlig prosess som foregår, sier Knut Rostad, talsmann for internasjonale operasjoner i Statoil.

Selskapet er partner på Karyaga-feltet der Total er operatør. Statoil og Rosneft har et strategisk samarbeid om felles leting i russisk del av Barentshavet og Okhotskhavet. De to selskapene skal også gjennomføre en forundersøkelse om en tungoljelisens på land i Vest-Sibir, og vurdere muligheten for kommersiell drift fra skiferformasjonen Domanik i Samara-regionen.

- Vi gjør en vurdering av hvert enkelt prosjekt, og sørger for at vi har en dialog med myndighetene, både i EU og USA, for å klarere at prosjektene er i tråd med sanksjonene, sier Rostad.

Les også:

Rømmer fra høye Oslo-priser

Venter stort tap av oljejobber  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.