Emilio Botín (79) døde tirsdag kveld i Madrid av et hjerteinfarkt, ifølge en melding fra Grupo Santander.
Emilio Botín var styreformann i det spanske finanskonsernet, som blant annet består av Banci Santander. Som familiens patriark og i en årrekke ubestridt leder av Grupo Santander gikk han bare under navnet "el presidente".
Alt ligger nå til rette for at datteren Ana Patricia Botín (53) nå overtar roret i Santander. Siden 2010 har hun med stor suksess ledet Santanders britiske virksomhet etter at bankene Abbey National, Alliance & Leicester og Bradford & Bingley ble slått sammen under navnet Santander UK. Før det var hun sjef for Banesto i åtte år. En bank Santander hadde kjøpt noen år tidligere.
Banco Santander ble grunnlagt i den nordspanske provinsbyen Santander i 1857. De siste tiårene har banken vokst enormt via en rekke oppkjøp, først i Spania, og senere i Europa og Latin-Amerika. Santander har også virksomhet i Asia, Nord-Amerika og Afrika.
Emilio Botín har vært helt sentral i Santanders vekst. Bankens hovedkontor er fortsatt i Santander, selv om endel av virksomheten er flyttet til Madrid.
I Latin-Amerika er Santander nå den største banken, mens den er eurosonens største målt i markedsverdi. Over 180.000 mennesker jobber i banken.
Santander kom relativt greit gjennom finanskrisen sammenlignet med konkurrentene, særlig i USA og Storbritannia. Resstriksjoner på spekulasjon i sammensatte finansprodukter i Spania, og solid virksomhet i Latin-Amerika, gjorde at tapene på eidendom i Spania ble lettere å bære.
I 2012 kåret magasinet Euromoney Banco Santander til verdens beste bank.
Familien Botín har gjennom intrikate eierstrukturer hatt enorm makt over Santander i flere tiår, og både far Emilio og datteren Ana ble utdannet og oppdratt til å bære bankarven videre.
Men familien Botín har også vært kontroversiell. DFor noen år siden kom det frem av familien helt siden 1930-tallet hadde hemmelige kontoer i Sveits, blant annet av skattehensyn. Da dette ble avslørt inngikk familien i 2010 et forlik med spanske skattemyndigheter og betalte 200 millioner euro for å slippe av kroken.
Etter Emilio Botíns død var det onsdag få i Spania som rippet opp i dette.
- Han var en fantastisk ambassadør for varemerket Spania. Banken herr Botín styrte er den viktigste i landet, og jeg er sikker på at den vil fortsette å være det, sa Spanias statsminister Mariano Rajoy onsdag.
Les også:
SAS-ansatte koster tre ganger så mye som i Ryanair
Hun blir sjef for eurosonens største bank
Tapte 217 mill på valutahandel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.