Rettssaken mellom Seadrill og Oslo Børs og staten går på tredje dagen i Oslo Tingrett.
Regjeringsadvokat Christian Lund sår onsdag tvil om Seadrill og Carnegies forkl#229 om hvorfor de inngikk de omstridte TRS-avtalene, som kan ha hindret andre aktører i å by på det lille riggselskapet Eastern Drilling våren 2006.
I separate skriv under klagebehandlingen hos børsstyret og børsklagenemden hevder både Seadrill og Carnegie gjennom sine respektive advokater at det var fullstendig logisk at Carnegie handlet Eastern Drilling-aksjer på egen bok i april 2006, i håp om at det var oppstått en budkrig om selskapet.
Dette argumentet feier Lund til side, og viser til en artikkel på DN.no 6. april 2006 klokken 11:30:
Les artikkelen her: - Ikke imponert
Vedgår bud
I artikkelen, som opprinnelig kom fra nyhetsbyrået TDN Finans, vedgår Ocean Rig-sjef Geir Aune at både det første budet fra mars 2006 på 125 kroner aksjen og det nyere budet på 130 kroner aksjen for alle aksjene i Eastern Drilling kommer fra Ocean Rig.
Derfor var det i følge regjeringesadvokaten på ettermiddagen 6. april ingen tvil om at det var kun én budgiver på selskapet.
Grunnen til at regjeringsadvokaten er part i saken er at Staten kan tre inn i en sak der Oslo Børs blir saksøkt.
Krangler om gyldigheten
Søksmålet i Oslo Tingrett som foregår i disse dager, dreier seg først og fremst om gyldigheten av børsklagenemdens vedtak. Dette vedtaken konsoliderte Seadrill og Carnegie slik at Seadrill fikk tilbudsplikt. I tillegg dreies saken seg om opphevelsen av en tidligere godkjennelse av Seadrills tilbudsdokument på 92 kroner på alle aksjene i Eastern Drilling.
Det var først etter klager fra aksjonærer i Eastern Drilling at Oslo Børs ble klar over at Seadrill hadde inngått TRS-avtalene med Eastrern Drilling-aksjene som underliggende papir.
Flere internasjonale fond med store aksjeposter i Eastern Drilling har gjennom korrespondanse med Oslo Børs klaget på den opprinnelige godkjennelsen av det opprinnelige tilbudet på 92 kroner.
Brev fra Pendragon
Erik Keiserud fra advokatfirmaet Hjort er prosessfullmektig for Oslo Børs. Han refererte spesielt til brev fra det britiske fondet Pendragon Capital fra 10. oktober 2006.
Pendragon eide på det tidspunktet 2,6 prosent av Eastern Drilling og var bekymret over visse forhold rundt derivathandler. I brevet opplyser Pendragon at de hadde blitt kontaktet av Carnegie på vegne av det Carnegie kalte en "hemmelig" norsk strategisk kjøper, der de ønsket å kjøpe Pendragons aksjer i Eastern Drilling.
På bakgrunn av dette ønsket Pendragon at Børsen gjorde undersøkelser for å avklare hvem den strategiske kjøperen var.
Skipsreder John Fredriksen, som sitter ved Seadrill-advokat Arne Tjaums høyre side under saken, hadde følgende kommentar til brevet da DN.no spurte ham:
- Vi ville bare ha høyest mulig pris, sa han.
At han sitter ved siden av Tjaum viser at Fredriksen selv er part i saken.
Beviser intensjonen
I følge Keiserud antyder dette brevet nettopp at Carnegie kjøpte aksjer for noen andre, snarere enn å sikre egne derivathandler.
Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim forklarte seg etter lunsj onsdag, der han under det meste av forkl#229en sto med armene i kors. Han ble ved på et tidspunkt bedt om å snakke saktere.
Under pausen etter første del av Trøims forkl#229 spekulerte han overfor pressen i at børsen hadde kommet til sin avgjørelse om tilbudsplikt fordi Fredriksen er så rik at han kan ta tapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.