I begynnelsen av 2006 ble det i norske medier sådd tvil om oljeselskapet DNO Internationals "grunnmur" i Irak er gyldig. Nå åpner også den tidligere Irak-administratoren Paul Bremer for at det kan reises spørsmål ved om DNOs oljeavtale i Irak er gyldig, skriver Dagens Næringsliv.
Kritisk tidspunkt
29. juni 2004 varslet DNO det norske aksjemarkedet om sitt store gjennombrudd i Irak. DNO hadde inngått en oljeleteavtale med de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) nord i Irak. Avtalen er utgangspunkt for alle rettighetene DNO i dag har til oljeleting i Irak.
Først halvannet år senere spesifiserte DNO at avtalen ikke var inngått 29. juni 2004, men undertegnet 25. juni.
Hvilken av de to datoene avtalen er inngått kan være avgjørende for om den er gyldig eller ikke. For midt mellom de to datoene, 28. juni 2004, skiftet nemlig Irak juridisk status.
- Kan ha et problem
Bremer sier at hvis DNO egentlig signerte avtalen med KRG 29. juni 2004 og ikke 25. juni, så kan DNO ha et problem.
- Det er veldig interessant. Siden vi overførte suvereniteten i Irak 28. juni 2004, og ikke 30. juni, kan DNO ha et problem, hvis man skal følge selskapets argumentasjon. Det som eventuelt skulle være magisk ved å inngå avtalen før 30. juni, var ikke lenger magisk 29. juni, sier Bremer til DN.
Han ledet den amerikanske administrasjonen av det okkuperte Irak frem til makten ble overlatt til irakerne selv.
- Avtalen er gyldig
Som en reaksjon på sakene i norsk media i 2006 skrev DNO i en børsmelding at selskapets avtale var lovmessig gyldig.
DNO-sjef Helge Eide fastholder at DNO har en gyldig avtale med de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak.
«Avtalen ble signert fredag 25. juni 2004. Det er vanlig praksis at meldingsinnholdet blir diskutert med avtalemotpart, og børsmelding ble som kjent sendt tirsdag 29. juni.», skriver DNO-sjef Helge Eide i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.