Flyselskapet SAS utmerket seg oå en flat Oslo Børs torsdag, der nyhetene ellers skjøt fart rundt oljeselskapet Statoil og matvareselskapet Orkla.
SAS-aksjen var på det meste opp rundt 25 prosent på uttalelser fra tyske Lufthansa om at selskapet igjen kan være interessert.
Lufthansas konsernsjef Christoph Franz vil imidlertid ikke bekrefte eller avkrefte samtaler med de skandinaviske regjeringene.
Les også: Lufthansa åpner for SAS-kjøp
- Jeg svarer verken ja eller nei på det spørsmålet. Jeg sier bare at jeg er veldig imponert over det SAS har gjort det siste året, sier Franz til Svenska Dagbladet.
SAS var opp syv prosenttil 21,40 kroner, omsatt for 32 millioner kroner. Aksjen er opp rundt 220 prosent sålangt i år.
Statoil med oljefunn i Canada
Statoil meldte torsdag at den første letebrønnen i Bay du nord-funnet har påtruffet mellom 300 og 600 millioner fat utvinnbar olje.
company:stl
Citi tror oljefunnet på letebrønnen Bay du Nord kombinert med oljefunnene Mizzen og Harpoon i Flemish-bassenget gjør at området nå er kommersielt utvinnbart.
«Oljefunnet på Bay du Nord legger seg til i rekken av de to andre funnene i Flemish-bassenget, og vi tror disse tre funnene samlet sett fører til at området er forbi terskelen for frittstående utvikling», heter det.
Ifølge Citi vil et estimat på 450 millioner fat olje på Bay du Nord, gi en verdi på tre kroner per aksje for Statoil.
«Vi estimerer en «breakeven»-kostnad på rundt 60-65 dollar pr fat for prosjektet, som er i linje med gjennomsnittet for Statoils utviklingsportefølje», heter det.
Citi mener at Statoils vekstmål nå blir støttet av eiendeler med mer synlighet enn de tidligere hadde.
Les også: Statoil-sjef Helge Lund: - Kan bli veldig spennende fremover
«Fordelen med den nye veksten (på Johan Sverdrup, red. anm.) og salget av eiendeler til OMV, kan tyde på at selskapet vil være i stand til å levere et sterkere budskap rundt kapitalbegrensninger og lønnsomhetsforbedringer», heter det.
Citi foretrekker Statoil-aksjen fremfor andre selskaper innenfor den integrerte oljesektoren, og har et kursmål på 150 kroner per aksje.
«Vi gjentar Statoil som Citis mest foretrukne aksje innenfor den integrerte oljesektoren, ettersom at selskapet tilbyr sterkere vekstutsikter og en eksponering mot leting, samtidig som at aksjen handles til nær lik verdivurdering som konkurrentene», heter det.
Statoil-aksjen STL steg 0,51 prosent til 137,50 kroner, omsatt for 415 millioner kroner.
Orkla ned etter London-presentasjon
Orkla-aksjen falt torsdag etter å ha gjennomført kapitalmarkedsdag.
Les også: Orkla venter god vekst
En ikke-navngitt analytiker sier til TDN Finans at Orkla ikke er ikke spesielt tydelig på hvor fremtidige kostnadskutt ligger.
I tillegg lanserer selskapet heller ikke noe nytt i forbindelse med salg av ikke-kjernevirksomheter.
- Det er lite nytt vedrørende salg av ikke-kjernevirksomheter, i tillegg savner jeg noe mer tydelighet rundt hvor de spesifikke kostnadskuttene ligger i de enkelte avdelingene, sier han.
I presentasjonsmateriellet kommer det frem at Orkla venter kontinuerlig årlig kostnadsforbedringer på rundt 150 millioner kroner. I tillegg har selskapet annonsert restruktureringskostnader på 400-500 millioner kroner.
Analytikeren sier til TDN Finans at det virker som arbeidet som gjøres i selskapet er bra, men at det er lav fart.
- Orkla sier at det vil ta tre år før vi ser den fulle og hele effekten av den pågående transformasjonsprosessen, sier han.
Orkla var omsatt for 112 millioner kroner, og endte ned 0,96 prosent til 44,47 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,09 prosent til 509,97 poeng, og det ble omsatt aksjer for 2,5 milliarder kroner.
Les også:
Stortingskabalen skal legges på ny
Krevde at Nokia-sjefen frasa seg gigantutbetaling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.