Oppdatert sak, SAS kom med tidligere med ufullstendig børsmelding.

Det kriserammede flyselskapet SAS fått på plass det konvertible obligasjonslånet selskapet trenger til tilbakebetalinger som forfaller i løpet av 2010.

Lånebeløpet er hevet fra tidligere annonsert 1,42 milliarder svenske kroner til 1,6 milliarder.

Prisen er satt til en årlig rente på 7,5 prosent, med en konverteringskurs på 3,5913 svenske kroner. Konverteringskursen gir en premie på 30 prosent sammenlignet med dagens børskurs.

Å få lånet på plass var helt avgjørende for det kriserammede flyselskapet, som sliter med en kredittvurdering på C-nivå som er den lavest mulige kredittvurderingen, på nivå med for eksempel spekulative riggprosjekter.

Staten kan vannes ut
SAS meldte fredag morgen at det ville hente inn 1,42 milliarder svenske kroner i en konvertibel med en ventet kupongrente på rundt 7,50-8,50 prosent. Konverteringskursen var ventet til en premie på 25-30 prosent.

Les også: SAS med ny milliardbønn

Lånet løper til 2015, og SAS har rett til å kalle tilbake lånet etter tre år dersom verdien av de underliggende SAS-aksjene i lånet er 150 prosent over dagens verdi.

Obligasjonslånet kan medføre at statens eierandel i SAS AB reduseres med inntil 2 prosent i 2015, dersom lånet konverteres til egenkapital.

Regjeringen har varslet at det er helt uaktuelt å bidra i lånet, selv om de ønsker å stemme for at det blir lagt ut et slikt lån.

Historisk dyrt lån
SAS er i en akutt situasjon der det jobbes med å få selskapet ut av det økonomiske uføret.

Parallelt med det nye lånet har SAS jobbet hardt med å få refinansiert to obligasjonslån på tilsammen to milliarder svenske kroner som forfaller nå i vår. Nå har SAS greid å hente 60 millioner euro, tilsvarende rundt en halv milliard kroner.

- Dette er vel det desidert dyreste lånet i SAS historie, sa investorkontakt i SAS, Sture Stølen til Dagens Næingsliv tidligere denne uken. Han vil ikke gå inn nøyaktig på hvor kostbart det er.

Årsaken til SAS svært høye lånerenter og vansker med å skaffe penger ligger i at selskapet flere ganger i det siste har blitt nedgradert av kredittvurderingsselskaper.

Les også:
300 flere må gå i SAS
Staten gir slipp på SAS Staten gir slipp på SAS (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.