- For å møte utfordringene og styrke konkurransekraften gjennomfører vi nå ytterligere langsiktige kostnadstiltak som spenner over hele virksomheten. Totalt vil dette generere resultateffekter på 2,1 milliarder svenske kroner med full effekt i 2017, sier SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar.
Pengene renner ut av kassen:
SAS Gruppen fikk et resultat før skatt på minus 450 millioner svenske kroner i fjerde kvartal 2014, mot et resultat på 1.568 millioner kroner samme kvartal året før.
Det fremgår av selskapets kvartalsrapport torsdag.
Dette var langt dårligere enn ventet:
Resultatet før skatt var ventet til -75 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.
- Fortsatt sterkt prispress
- Resultatet viser tydelig at vi påvirkes av et marked preget av hard konkurranse og fortsatt sterkt prispress, sier Gustafson.
Estimatene fra og med driftsresultatet inkluderer restruktureringskostnader på i snitt 700 millioner svenske kroner, mens SAS rapporterer spesielle poster på 1.239 millioner svenske kroner i kvartalet.
Driftsresultatet for kvartalet ble -250 millioner svenske kroner (1.829), mot ventet 116 millioner kroner.
Omsetningen var 10.966 millioner kroner i kvartalet (11.059), mot ventet 10.778 millioner kroner.
SAS foreslår et utbytte på 50 svenske kroner per preferanseaksje som skal betales kvartalsvis med 12,5 svenske kroner.
SAS kan nå presentere tiltak som genererer resultateffekter på 2,1 milliarder svenske kroner med full effekt i 2017. Tiltakene omfatter fortsatt effektivisering av store deler av SAS´virksomhet, blant annet innenfor administrasjon og bakketjenester samt gjennom å optimalisere produksjonen.
Konserndirektør Eivind Roald i SAS sier til DN at det ikke er planer om ytterligere oppsigelser av ansatte.
- Men det er vanskelig å spå hvordan de nesten 12-18 månedene vil utvikle seg, sier han.
- Radikalt endrede konkurransevilkår
Det kraftige prispresset dette året har påvirket hele bransjen.
- Den nye normen med eksterne produksjonsmodeller, oppstart av egne lavprisselskaper og bruk av bemanningsselskaper er mye mer etablert og forandrer konkurransevilkårene radikalt. For å møte disse utfordringene har SAS initiert diskusjoner med sine fagforeninger for å få til økt fleksibilitet og minsket kompleksitet, skriver SAS i sin kvartalsrapport.
- Parallelt gjennomfører SAS kostnadstiltak som spenner over hele virksomheten på linje med de strategiske prioriteringene: Å effektivisere produksjonsplattformen, å vinne slaget om Skandinavias frekvente reisende og å investere i fremtiden, heter det videre.
SAS´rekapitalisering i februar i år og implementering av pensjonsavtalen, som har minsket SAS´pensjonsforpliktelser fra drøyt 33 milliarder svenske kroner til 18,4 milliarder svenske kroner, har gjort at SAS har fått en mer stabil finansiell posisjon.
Ventet flere sparetiltak
Senioranalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank har tidligere sagt at nye SAS-kutt er tvingende nødvendig hvis flyselskapet skal tjene penger. I forkant av dagens kvartalstall ventet han at SAS ville varsle store strukturelle endringer og intensive sparetiltak.
- Vi forventer at de nye tiltakene skal senke omkostningene med cirka en milliard svenske kroner i regnskapsåret 2015/16. Vi forventer dessuten at SAS nå i større grad griper til mer strukturelle endringer. Cimber-oppkjøpet er bare et eksempel på denne utviklingen, men det kan også være mer outsourcing på vei, sa han: Venter nye, store SAS-kutt
I forrige uke bladde SAS opp 22 millioner kroner for å sikre seg 100 prosent av aksjene i Cimber: Sas kjøper Cimber
Les også: Norske piloter slår alarm om arbeidsforholdene
SAS Gruppen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.