Den saudiarabiske børsen faller 5,2 prosent tirsdag, og er ned elleve prosent den siste uken.

Ifølge Bloomberg News er dette det laveste nivået siden september 2009.

Den store frykten er at uroen i Midtøsten og Nord-Afrika den siste tiden sprer seg til verdens virkelig store oljenasjon, Saudi-Arabia, som er setet for sunni-Islam, men har en sjiaminoritet i de oljerike områdene nordøst i landet.

Opptøyene nærmer seg
Saudi-Arabia er omgitt av et urolig Jemen i sørvest, der president Salehs regime har møtt stadig større protester fra befolkningen, uro i Bahrain utenfor nordøstkysten, og Oman i sørøst, hvor det brøt ut opptøyer i helgen.

- Uroen sprer seg til Oman - et land ubehagelig nær Saudi-Arabia, skrev makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport tirsdag.

Omans oljeproduksjon er ikke er på mer enn 850.000 fat/dag (1 prosent av verdens oljeproduksjon), men viktigere er altså at uroen har blusset oppi land nær nær Saudi-Arabia.

Oslo Børs OSEBX mister oppdriften tirsdag ettermiddag, og er klokken 14:05 opp 0,15 prosent. Oslo Børs har dermed gitt fra seg det meste av oppgangen etter å vært opp en prosent tidligere tirsdag.

Fare for ekstremt voldelig overgang
Det er også frykt for at Saudi-Arabia vil tre inn militært direkte i Bahrain. Sjia-dissidenter i Saudi-Arabia har oppfordret til en "Vredens Dag" 13. mars.

Barclays Capital har trukket frem Bahrain som vesentlig viktigere for oljemarkedet enn Libya, blant annet fordi Bahrain ligger rett utenfor kysten av Saudi-Arabia, med en landtilknytning over Kong Fahd-veien.

Risikoanalyseselskapet Exclusive Analysis mener det er "moderat fare for en ekstremt voldelig overgang" i Bahrain, og en "betydelig sannsynlighet for at dagens regime faller og erstattes av et nytt med tilknytning til Iran". Det er flertall av sjiamuslimer i Bahrain (70 prosent av landets 800.000 innbyggere), mens det er sunniene som har den politiske kontrollen.

Stridsvogner til Bahrain
Det er spekulasjoner om at Saudi-Arabia har sendt stridsvogner til Bahrain for å hjelpe regimet der å slå ned oppstanden som driver den saudiarabiske børsen ned, og oljeprisen opp tirsdag.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti er det den egyptiske avisen Masrij al-Joum som tirsdag skriver at øyenvitner har sett "15 lastebiler med to stridsvogner hver på vei langs Kong Fahd-motorveien mellom Saudi- Arabia og øystaten Bahrain.

Andre viser til en av de statlige iranske fjernsynskanalene. Iran er sjia- islams sete, og Iran kan ha en interesse i å oppildne til uro i Bahrain, hvor sjiaene er i flertall utenfor kysten av sunni-islams sete.

Saudi kan deles - da blir det bråk
Exclusive Analysis estimerer 25 prosent sannsynlighet for at Saudi-Arabia deles, kanskje i tre stater.

- Vi tror ikke det er sannsynlig, men tror det vil få veldig store konsekvenser hvis det gjør, sier han, og viser til at et sjiaopprør i de oljerike områdene kan skje samtidig med opprør i Hejaz-området.

- Selv om det er liten fare for at noe land kutter oljeleveransene (som genererer viktige inntekter), er det fare for at uroen vil bremse desperat nødvendig leting og investeringer. I en verden hvor etterspørselsveksten fortsetter i en fenomenal fart, er disse tapte fatene på mellomlang sikt ekstremt kostbare på marginen for oljemarkedet, sier Barclays-analytiker Helima Croft, som tror de tre seneste ukenes begivenheter vil gi "varig uro i oljemarkedet", og presse prisen til 135 dollar fatet tidligere enn deres anslag på 2015, ifølge TDN Finans.

Kursras
Al Rajhi Bank, som er Saudi-Arabias største børsnoterte bank, faller 5,4 prosent, mens Sabic faller til det laveste siden oktober.

- Kursbevegelsen eksemplifiserer den geopolitiske risikoen som fortsatt er uløst i regionen, sier strateg Omair Ansari i Gulfmena Alternative Investments til Bloomberg News.

Financial Times skrev fredag at kong Abdullah av Saudi-Arabias gavepakke på 35 milliarder dollar for å bekjempe arbeidsledighet, sosiale og boligproblemer blir mottatt med skuffelse blant landets aktivister.

Forhåpningene ble hevet etter at den saudiarabiske fjernsynskanalen Al- Arabija sendte ut en tekstmelding om at kongen hadde godkjent en rekke reformer, ifølge TDN Finans.

Les også: Slik kan verden få oljesjokk

- Det ser "ok" ut
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.