En økonomisk plan for å totalforandre kongedømmet Saudi-Arabias økonomi ble vedtatt og offentliggjort mandag.

Planen omhandler blant annet planer om å effektivisere landets offentlige sektor, tiltak for å dreie landets private økonomi vekk fra olje, og planer om å gjøre Saudi-Arabias økonomi drevet mer av investeringer. Planen, kalt «Saudi Vision 2030», ble offentliggjort av Saudi-Arabias visekronprins Muhammad bin Salman og har som mål å endre den saudiske økonomien innen 15 år.

Han la frem planen i et TV-sendt intervju mandag, der han blant annet trekker frem følgende:

  • Under fem prosent av Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco skal børsnoteres i det visekronprinsen hevder blir «tidenes største» notering. Aramco vil ifølge visekronprinsen bli et holdingselskap der underselskapene vil bli listet på den saudiarabiske børsen Tadawul, og vil verdsettes til to tusen milliarder dollar. Til sammenligning er verdens største selskap målt etter børsverdi, teknologiselskapet Apple, verdsatt til oppunder 600 milliarder dollar.
  • Noteringen av Aramco vil bidra til at Saudi-Arabia lager verdens største statlige investeringsfond, som skal forvalte saudiske verdier til over to tusen milliarder dollar. Det tilsvarer 16.600 milliarder kroner, og vil i så fall være over det dobbelte av det Statens Pensjonsfond Utland, eller Oljefondet, er verdt i dag.
  • Saudi-Arabia, som til nå har vært lukket for all turisme utenom pilgrimsreiser til de hellige byene Mekka og Medina, vil nå åpne opp for alle turister som er «innenfor Saudi-Arabias tro og verdier». I tillegg vil et visumprogram innen fem år tillate muslimer og arabere å bo i Saudi-Arabia «i lang tid», noe som vil skape inntekter for landet.
  • Saudi-Arabia utsatte en rekke store infrastruktur-prosjekter som følge av oljeprisfallet det siste halvannet året. Alle infrastrukturprosjektene vil med denne planen bli gjennomført.
  • Arbeidsledighet blant saudiarabere skal reduseres fra nær 12 prosent i dag til syv prosent.
  • Oljepengene har i mange år finansiert luksuriøse livsstiler og overdådig pengebruk for de flere tusen medlemmene av kongefamilien i landet. Ifølge reformplanen skal subsidier i Saudi-Arabia reduseres for alle inkludert prinser og ministre.
  • Saudi-Arabia er blant landene som bruker mest penger i verden på våpen og militæret. Visekronprinsen ønsker å privatisere deler av militæret, som i dag importerer så godt som alt av våpen og forsvarsmateriell.

Saken fortsetter under bildeserien.

 

Visekronprinsen understreker i intervjuet at reformene skalle gjennomføres uavhengig av oljepris.

- Saudi-Arabia kan leve i 2020 uten noe oljeavhengighet, sier han i TV-intervjuet med den arabiske nyhetskanalen Al Arabiya.

Oljeprisen falt fra 115 dollar fatet i 2014 ned til omtrent 27 dollar fatet tidligere i år, da Saudi-Arabia først la frem planer om økonomiske reformer. Siden den gang har oljeprisen økt til dagens nivåer på nær 45 dollar fatet.

Det var store forventninger til planen på forhånd, og den har blitt diskutert hyppig blant saudiarabere på sosiale medier. Saudiske myndigheter opprettet en egen Twitter-profil for planen i forrige uke, som på kort tid fikk nesten 300.000 følgere.

Steget i gradene

Muhammad bin Salman er en av kongens sønner, og har hatt steget i gradene i høy fart det siste året. For et drøyt år siden var han hoffmester i Saudi-Arabia. I dag er han visekronprins i landet, verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi.

Dette er ikke den første planen som legges frem for å totalforandre Saudi-Arabias økonomi. Visekronprinsen har tidligere lagt frem en femårsplan som skal gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavhengig, en plan han selv kaller en «Thatcher-revolusjon» etter den konservative britiske statsministeren Margaret Thatcher.

Bakgrunn: Han skal totalforandre Saudi-Arabias økonomi

Generøs oljepengebruk

Gjennom hele Saudi-Arabias historie har oljeinntekter finansiert generøse velferdsordninger, som blant annet:

  • Gratis skolegang og helsevesen
  • Generøse subsidieordninger for drivstoff, vann og elektrisitet
  • Gigantiske infrastrukturprosjekter
  • Overdådig luksus for flere tusen medlemmer av kongefamilien
  • En offentlig sektor som ansetter størstedelen av den saudiske befolkningen.

Mange av disse godene kan nå forsvinne eller drastisk omlegges når visekronprinsen ønsker å legge om landets økonomi.

Saudiske myndigheter regner med å føre et budsjettunderskudd på 326 milliarder riyaler i 2016, som tilsvarer omtrent 751 milliarder kroner, langt mindre enn de fleste estimater fra banker og økonomer.

Les mer på DN.no:

Det politiske spillet bak Doha-kollapsen  

Saudi-Arabias fryktede religionspoliti mister makten  

Vil lage gigantfond som blir dobbelt så stort som Oljefondet  

Risikerer angrep i oljeprovins dnPlus  (DN+)

Les også på DN.no:

Slik smaker 80-talls klassikerne i dag  

Politisk kaos i Spania dnPlus  (DN+)

John Fredriksen faller på rikingliste

Anbefalt fra DNtv:
Tidenes beste BMW
BMW M2 byr på så store mengder kjøreglede at DNs biljournalist blir ekstatisk.
01:55
Publisert:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi_Aramco" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Muhammad_bin_Salman" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.