Den sjiamuslimske skriftlærde, sjeik Nimr al-Nimr, ble i oktober 2014 dømt til døden i Saudi-Arabia. Han ble holdt fengslet fram til han lørdag ble henrettet. Nimr var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet da han ble pågrepet i 2012.
De 47 ble henrettet lørdag morgen, opplyser landets innenriksdepartement i en uttalelse på saudiarabisk statlig fjernsyn.
Saudi-Arabias stormufti, sjeik Abdulaziz Al al-Sheikh, sa kort tid etter på statlig TV at henrettelsene var berettiget. Dette var Saudi-Arabias første henrettelser i år. I fjor ble minst 157 mennesker henrettet i landet, en økning fra 90 i 2014.
Al-Qaida
Landets offisielle nyhetsbyrå Saudi Press Agency (SPA) melder at henrettelsene fant sted i tolv forskjellige deler av landet lørdag morgen. De 47 hadde tidligere blitt dømt til døden i rettsvesenet, og dødsdommene var blitt signert av kong Salman.
Flesteparten av dem ble henrettet for å ha vært innblandet i en rekke al-Qaida-angrep fra 2003 til 2006 der flere hundre mennesker ble drept, opplyser departementet i det sunnimuslimske landet. Flere hundre personer som ble pågrepet for å ha støttet angrepene, er fra før dømt.
Støttet demonstrasjoner
Nimr ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner som brøt ut i Saudi-Arabia i februar 2011. Flere sjiamuslimer ble drept i voldelige sammenstøt i protestene. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.
Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».
Det autoritære kongedømmet baserer sitt lovverk på en tolkning av islamisme og islamsk lov. Begge forbrytelsene som Nimr ble dømt for, oppfyller vilkårene for dødsstraff.
Pågripelsen av Nimr i 2012 utløste flere dager med demonstrasjoner i Qatif øst i Saudi-Arabia, der mesteparten av landet sjiamuslimske minoritet bor. Flere hundre sjiamuslimer ble fengslet etter demonstrasjonene.
Saudi-Arabias tidligere innenriksminister prins Ahmed har hevdet at Nimr var «i mental ubalanse».
Regimet slår spesielt hardt ned på forsøk på protester fra den sjiamuslimske minoriteten, men demonstrasjoner av enhver type er, i likhet med politiske partier, forbudt.
Iran advarer
Sjiamuslimske Iran har advart mot å henrette Nimr og uttalt at Saudi-Arabia vil måtte betale en høy pris.
De to landene står fra før på hver sin side i krigen i Jemen, der Saudi-Arabia leder en koalisjon bestående i all hovedsak av sunnimuslimske land til støtte for Jemens internasjonalt anerkjente president, sunnimuslimske Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hadi har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). AQAP kjemper både mot Hadi og hans støttespillere, og mot Houthi-militsen. Iran støtter Houthi-opprørerne i kampen for å gjeninnsette tidligere president Ali Abdullah Saleh ved makten i Jemen.
Iran og Saudi-Arabia har også ulike syn på hvordan Syria-krigen bør løses.
Les også:
- Injeksjoner og Botox er blitt mer som å gå til frisøren
Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.