Verdens største oljeprodusent strekker nå ut en hånd til arbeidsledige amerikanere med erfaring fra oljebransjen.
Målet er å lære mer om skiferoljeproduksjon, og på den måten kunne utnytte sine egne ressurser i Saudi-Arabia.
Det forklarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.
- I USA er det masse folk som har mistet jobben sin. Nå annonserer Saudi-Arabia etter amerikanske oljearbeidere i internasjonale tidsskfiter, så det er interessante situasjoner. Det er jobber å få andre steder i verden, sier han.
Utnytter krisen
At oljeprisen har falt kraftig, har satt tydelige spor over hele verden.
Tirsdag bekreftet Statoil at inntil 2.000 ansatte nå må gå.
Ettersom Saudi-Arabia primært ønsker å lære mer om skiferproduksjon, tror ikke Kjus det er særlig aktuelt for norske oljeingeniører å arbeide for saudiske oljeselskaper.
- De er ute etter folk som har skiferoljekompetanse. Saudi-Arabia har helt sikkert store ressurser på feltet, men de har ikke opparbeidet seg full kompetanse enda. Dermed bruker de muligheten til å tiltrekke seg arbeidere fra en industri som er i krise nå, forklarer Kjus.
Han tror det arabiske landet potensielt sett kan sitte på de største skiferressursene i verden.
Dette fordi skiferolje er et kildemateriale som utvinnes under de konvensjonelle oljereservoarene - hvor tradisjonell olje er blitt hentet opp gjennom 150 år.
Nye teknikker har først i nyere tid gjort det mulig å utvinne oljen også under reservoarene.
- Det betyr at Saudi-Arabia antagelig har de største skiferressursene i verden. Men ikke at dette produseres - med mindre oljeprisen er høy nok, understreker DNB-analytikeren.
Dyr skiferproduksjon
Å produsere skiferolje er dyrere enn konvensjonell oljeproduksjon, da det både kreves annen teknikk og flere ressurser for å utvinne den.
Så lenge det fremdeles er olje igjen i de konvensjonelle reservoarene, ser ikke Kjus noen grunn til at landet skal igangsette skiferproduksjon - mye på grunn av landets evne til å produsere olje på et lavt kostnadsnivå.
- Det kan ligge litt frem i tid, men hvor langt er umulig å si. De må bygge en del veier og ha tilgang på vann. Det kan kanskje være vann som er den største bøygen, sier DNB-analytikeren.
Satt på spissen har det nærmest bare vært å sette et sugerør i bakken for landet, så har oljen piplet opp, mener Kjus.
- Det er ikke noen grunn til at de skal gå løs på skiferoljen før de har tømt ut det billigste ressursgrunnlaget. Men det er veldig rart om de ikke skulle begynne å kartlegge og finne ut av hvordan de kan utvikle sin egen skiferindustri, mener Kjus.
Saudi-Arabia har blant annet har begynt å inngå samarbeidsavtaler med amerikanske riggselskaper. Andre land har kommet lengre i utviklingen av skiferproduksjon.
- Russland og særlig Argentina ligger lenger frem i løypa, forklarer han.
Se video: Slik ser gigantfeltet ut fra innsiden
Les også: Kjørte ulovlig for Bring
Test: Verdens nest beste bilde
Vil ha Deichmanske bibliotek som regjeringskvartal(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.