Saudi-Arabias kong Abdullah er død, etter å ha vært innlagt på sykehus i flere uker. Kronprins Salman overtar dermed som landets konge og statsoverhode.
Dødsbudskapet ble formidlet i en uttalelse fra den nye kongen som ble sendt på statlig TV natt til fredag. Abdullah, som antas å ha blitt rundt 90 år gammel, har vært innlagt på sykehus i flere uker med en lungeinfeksjon.
Da statlig saudiarabisk TV plutselig avbrøt sendingen og begynte å sende koranvers, ble dette tolket som et signal om et mulig kongelig dødsfall. Kort tid senere ble det bekreftet at Abdullah hadde gått bort klokken 01 lokal tid.
Dårlig helse
Abdullah overtok tronen i 2005 og har vært plaget av dårlig helse de siste årene. Også den nye kongen, som er rundt 79 år gammel, har dårlig helse. Han har hatt minst ett slag og beskrives som delvis lammet og redusert.
Selv om Abdullah først ble konge i 2005, har han i praksis styrt landet i to tiår. I løpet av hans regjeringstid har det skjedd en viss modernisering av det svært konservative landet, hvor lovverket er basert på islamske sharialover.
Kongen har imidlertid fortsatt med å slå hardt ned på tilløp til politisk motstand mot regimet.
– Uaktuelt med demokrati
Kong Salman, som er Abdullahs halvbror, var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien.
Lekkede dokumenter fra amerikanske diplomater tyder imidlertid ikke på at Salman vil gå inn for en vesentlig liberalisering av det strengt islamske oljelandet.
Salman har blant annet slått fast at det er uaktuelt å innføre demokrati, og han anklager fiender av Saudi-Arabia for å ha funnet opp begrepet wahabisme, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er statsreligion i landet.
Dermed ligger det an til at de brutale saudiarabiske straffemetodene, som offentlige henrettelser og pisking av folk som er dømt for lovbrudd, vil fortsette.
Ny kronprins
Samtidig som kong Abdullahs bortgang ble kjent, ble prins Muqrin bekreftet som landets nye kronprins.
Dette ble tolket som et forsøk på å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt arverekkefølgen.
Mens andre regimer i araberverdenen har falt de siste årene, har det vært få tegn til uro i Saudi-Arabia. Omverdenen holder alltid et våkent øye med verdens største oljeeksportør, men vestlige regjeringer har ofte lukket øynene for brudd på menneskerettighetene i det strategisk viktige landet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.