Det skriver Wall Street Journal.
Saudi-Arabia regnes som verdens største oljeprodusent, og produserte i mars 10,3 millioner fat olje hver dag.
Nå sliter imidlertid landet med å opprettholde sin andel av det globale råoljemarkedet mot tradisjonelle allierte i USA og Persiabukta.
I løpet av 2014 falt landets andel av verdens samlede produksjon av råolje fra 10,3 til 10,2 prosent, ifølge tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Saudi-Arabias oljeeksport falt med 5,7 prosent sammenlignet med året før.
Det er en uvant situasjon for Saudi-Arabia, men det indikerer også den nye utviklingen i oljemarkedet, skriver avisen.
- Saudi-Arabia må konkurrere mer aggressivt med de andre medlemmene i OPEC, men blir ikke nødvendigvis vinneren, mener John Hall i investeringsselskapet Alfa Group.
Les også: Slik styrer Saudi-Arabia oljemarkedet
Tilspisser seg
Landet sliter med lavere etterspørsel fra Kina som følge av at konkurrenter som Russland, Kuwait og De forente arabiske emirater tilbyr kineserne bedre avtaler.
Oljeeksporten til Kina fra Emiratene og Kuwait steg henholdsvis 116 og 98 prosent i løpet av årets to første måneder. Det er de høyeste nivåene noensinne, ifølge det kinesiske tollvesenet.
Og det er i stor grad Saudi-Arabia som har fått merke det.
I USA, hvor råoljeproduksjonen har bidratt drastisk til det store oljeprisfallet, står innenlandske skiferoljeprodusenter i kø.
Konkurransen kan også komme til å tilspisse seg når Kuwait og Emiratene øker oljeproduksjonen sin i et forsøk på å opprettholde markedsandeler.
Kuwait planlegger å øke kapasiteten fra 3,2 millioner oljefat daglig til fire millioner innen år 2020.
Risikabelt
Prisen for et fat Nordsjøolje har siden juni i fjor falt fra over 100 dollar til dagens pris på 58,04 dollar. Amerikansk WTI-olje handles nå for 51,72 dollar.
Saudi-Arabias store fordel er evnen til å tåle lave oljepriser i forhold til kostnadsnivået - i motsetning til mange andre oljeproduserende land.
Under forrige møte i OPEC-kartellet overbeviste Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi de andre medlemslandene om å ikke kutte i produksjonen, men heller fortsette utpumpingen av olje i markedet - til tross for at oljeprisen raste.
Naimi har flere ganger uttalt, sist denne uken, at Saudi-Arabia kun er villig til å delta i gjenopprettelsen av stabilitet i markedet, dersom deltagelse fra andre store oljeproduserende land innenfor og utenfor Opec blir et faktum.
Wall Street Journal skriver at den fallende eksporten nå understreker risikoen som Naimi og Saudi-Arabia tok i november, fordi handlingen istedet har ført til at landet nå må konkurrere med de øvrige OPEC-landene.
Les også: Mislykket, uglesett og oversett. Men de kan redde Norge «etter oljen»
Betaler en halv mill. i året for å gå på Harvard
Rentenistens hjertesukk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.