Visekronprins Muhammad Bin Salman (30) i kongeriket Saudi-Arabia står i spissen for landets ambisiøse plan om å legge om landets økonomi.
Planen ble lagt frem under en konferanse i Saudi Arabias hovedstad denne uken, med mål om at Saudi-Arabia innen 2020 blant annet skal bli mindre oljeavhengig, bekjempe arbeidsledighet blant unge og bygge opp landets private sektor.
Følg råvarepriser og verdens finansmarkeder i nye DN Investor!
«Saudisk Thatcher-revolusjon»
Gjennom hele Saudi-Arabias historie har oljeinntekter finansiert generøse velferdsordninger, som blant annet:
- Gratis skolegang og helsevesen
- Generøse subsidieordninger for drivstoff, vann og elektrisitet
- Gigantiske infrastrukturprosjekter
- Overdådig luksus for flere tusen medlemmer av kongefamilien
- En offentlig sektor som ansetter størstedelen av den saudiske befolkningen.
Mange av disse godene kan nå forsvinne eller drastisk omlegges i det visekronprinsen tidligere har omtalt som en saudisk «Thatcher-revolusjon», etter den konservative britiske statsministeren Margaret Thatcher.
Vil børsnotere oljegigant
Saudi-Arabia ønsker å privatisere utdanningssektoren, helsevesenet og deler av militærindustrien i landet. Flere av de statseide selskapene skal privatiseres, og visekronprinsen ønsker å børsnotere en mindre del av det nasjonale oljeselskapet Saudi Aramco.
DN har tidligere skrevet om at dersom deler av oljeselskapets aksjer noteres, vil Saudi Aramco trolig bli verdens mest verdifulle selskap.
BAKGRUNN: Saudierne snur alle steiner (DN+)
Noen av disse planene ble for første gang nevnt under visekronprinsens intervju med tidsskriftet The Economist tidligere i januar, men ikke lagt frem offentlig før denne uken.
Fra hoffsjef til superprins
For et drøyt år siden var Muhammad bin Salman hoffmester i Saudi-Arabia. I dag er han visekronprins i landet, verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi.
Forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) har fulgt Saudi-Arabia tett i flere år, og legger frem to teorier om visekronprinsens karrierestige:
- Det første er at han er en ung, fyrrig mann med alt for stort for stort ego, som ikke skjønner konsekvensene av sine egne handlinger. Den andre tolkningen er at han er en talentfull, sterk mann med den riktige blodslinjen og karakterstyrken som trengs for å lede landet i en ny retning, sier Hellestveit.
Har innført subsidiekutt
Etter at Saudi-Arabia i desember offentliggjorde rekordstort underskudd på hele 855 milliarder kroner, har landets myndigheter sett seg nødt til å legge om den økonomiske politikken i landet.
Saudi-Arabia har allerede kuttet subsidier på drivstoff, vanntilførsel og elektrisitet, og store infrastrukturprosjekter er utsatt eller kansellert.
Det skal også innføres merverdiavgift på en rekke varer i landet, som så langt i historien aldri har skattlagt sine innbyggere. Det kommer i tillegg til de planlagte reformene frem mot 2020.
- Gaper Saudi-Arabia over for mye med disse reformene?
- Muhammad bin Salman er ikke den første kongelige som vil reformere landets økonomi. Det tidligere år har vist er at stykkevise reformer ikke fungerer i landet, og må gjennomføres bredt og med en gang, sier Hellestveit.
Hun mener det er vanskelig å spå hvorvidt reformene i det sterkt religiøse landet vil gjennomføres, og i hvilken grad målene med planen kan oppnås innen 2020.
- Dersom reformene gjennomføres vil det oppstå svært mye motstand, både fra presteskapet og de mange småkongene som risikerer å miste både privileger og innflytelse, sier Hellestveit.
Spår gigantunderskudd
Saudiske myndigheter regner med å føre et budsjettunderskudd på 326 milliarder riyaler i 2016, som tilsvarer omtrent 751 milliarder kroner.
I en fersk rapport denne uken nedjusterer den ledende saudiske investeringsbanken Jadwa sine oljeprisestimater for 2016 fra 47 til 33 dollar fatet. Bankens økonomer estimerer at det vil føre til et budsjettunderskudd for Saudi-Arabia på rundt 400 milliarder riyaler, oppunder 940 milliarder kroner.
Det er høyere enn det saudiske myndigheter selv anslo for en måneds tid siden, og tilsvarer rundt 18 prosent av landets BNP. Den internasjonale storbanken Deutsche Bank anslår at underskuddet kan komme opp mot 20 prosent av BNP.
Les også:
Dagbladet stenger kommentarfeltene på egen nettside for godt
Se DNtv: - Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.