I dag la Scheel-utvalget frem sin rapport, med forslag til nytt skattesystem.

Flere representanter for boligeiere og boligbransjen har i takt med rapportlekkasjene i forkant og etter at rapporten ble lagt frem uttrykt frykt for krakk så vel som sjokk i boligmarkedet, som følge av skattendringer.

Les:
– Det er helt ufattelig. Jeg gruer meg
 - Slik blir boligskatten
Selger hvis det blir skatt på utleie

Fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge ser ikke fullt så mørkt på saken.

- Situasjonen i dag er at realrenten etter skatt er svært lav, faktisk negativ for folk som betaler formuesskatt og bruker nytt lån til å kjøpe ny eller koste på eksisterende primærbolig. En reduksjon av skattesatsen fra 27 til 20 prosent vil med dagens nominelle lånerenter og inflasjon likevel gi en historisk sett lav realrente etter skatt. Med andre ord; gitt at rentene holder seg lave i årene fremover, er det ikke sikkert effekten på låneetterspørsel og boligpriser blir veldig stor, sier Mæhle, som har jobbet med privatøkonomispørsmål i en årrekke.

Mener lave renter kompenserer

Scheel-utvalgets forslag innebærer en reduksjon i «nettoskatten», skatt på alminnelig inntekt, fra 27 til 20 prosent, ned syv prosentpoeng.

Skattereformen i 1992 innebar en reduksjon i skattesatsen på alminnelig inntekt fra 40,5 til 28 prosent, altså 12,5 prosentpoeng.

- Erfaringen fra 1992 er at fallende renter langt på vei kompenserte for mindre effekt av rentefradraget slik at realrenten etter skatt ikke ble så mye høyere. Både gjeldsvekst og veksten i boligpriser har vært sterk etter 1992, påpeker Mæhle.

Tror effekten på tilbudet blir minimal

Hovedeffekten av en reduksjon i nettoskatten, i kombinasjon med økte ligningsverdier, vil være at det relativt sett blir mer attraktivt å leie fremfor å eie, men dette igjen kan oppveies av at boligprisene faller og at leieprisene øker dersom disse forslagene blir realisert, ifølge Mæhle.

Forslaget om å innføre skatt også på leieinntekter fra utleie av mindre enn 50 prosent av egen bolig, tror Mæhle vil gi en minimal effekt på tilbudet.

- For det første blir skattesatsen så lav som 20 prosent. For det andre skal det gis fradrag for utgifter i forbindelse med utleie. Det er også mulig for boligutleiere å tilpasse seg ved å sørge for at leietaker betaler mest mulig av variable kostnader selv, for eksempel strøm, bredbånd, snømåking og andre boutgifter, sier Mæhle.

På denne måten kan dermed den skattepliktige leieinntekten holdes lavere.

- Dessuten bidrar dagens lave lånerenter til å gjøre utleieregnestykket gunstig for boligeiere flest, påpeker Mæhle.

En økning av ligningsverdi fra dagens maks 30 prosent til 80 prosent på primærbolig, samt senking av andel gjeld som kan tas med i formuesberegningen fra dagens 100 til 80 prosent, vil selvsagt bety en del for de som er i formuesskatteposisjon, sier Mæhle.

Påvirkes i begrenset grad

Men han mener dette vil motvirkes av at bunnfradragene ved beregning av formuesskatten foreslås doblet sammenlignet med i dag.

- Dessuten er det slik at av de rundt 640.000 som i 2013 betalte formuesskatt, var rundt 75 prosent over 55 år. Med andre ord; økningen av ligningsverdiene vil i begrenset grad påvirke yngre boligkjøpere og boligeiere i 30-40 årsalderen som erfaringsmessig fortsatt har relativt høy boliggjeld og som dermed er et godt stykke unna å betale formuesskatt i dag, sier Mæhle.

Les mer fra rapporten:
  Slik slår det nye skatteforslaget ut på din lommebok
- De legger seg ut med samtlige politiske partier
Foreslår store kutt i personskatten
Ny toppskatt slår inn på 140.000
Vil øke merverdiavgiften
Slik skal skatte-lettelsene betales
Selger hvis det blir skatt på utleie(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.