Oslo Børs utvikler seg flatt onsdag, hvor oppmerksomheten fortsatt er rettet mot Hellas til tross for bredt fall i Asia drevet av kraftig nedsalg i kinesiske aksjer og frykt for ringvirkningene av dette. Lyspunktet er Seadrill, som får drahjelp fra USA. 

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,11 prosent 12.25 onsdag.

Oljeservice opp

På Oslo Børs henter oljeserviceindeksen seg noe inn etter et markert fall tirsdag, da den franske oljeservicegiganten Technip kunngjorde restruktureringsplaner som blant annet innebærer store oppsigelser.

Oljeserviceindeksen stiger 2,0 prosent, ledet an av Seadrill, som stiger 4,8 prosent. Aksjen er med det mest opp blant de store, mest omsatte selskapene på Oslo Børs.

Markedsaktører TDN Finans har snakket med onsdag, knytter dagens oppgang til utviklingen i riggaksjene i USA tirsdag. Transocean falt for eksempel klart da USA-børsene åpnet tirsdag, men svingte opp mer enn ti prosent fra bunnen og endte til slutt 5,4 prosent høyere.

Samtidig minner én av aktørene om at riggsektoren er veldig volatil og forholdsvis tett knyttet til oljeprisen.

-At Transocean steg ti prosent intradag gir selvsagt en effekt på Seadrill, og denne effekten er naturlig nok større enn på de helt norske selskapene, som Fred. Olsen Energy, sier en megler.

Ellers begynner kollapsen i det kinesiske aksjemarkedet å få smitteeffekt i andre markeder, påpeker Barclays i en oppdatering. Den britiske investeringsbanken viser blant annet til at tolvmånedersforwarden for USDCNH har steget nesten 250 punkter de seneste 24 timene.

Økt sannsynlighet for «Grexit»

Storbanken Credit Suisse skriver i en oppdatering at de etter de seneste utviklingene anser sannsynligheten for «Grexit» for å være over 50 prosent.

Gitt erosjonen av tillit mellom kreditorene og Hellas, mener meglerhuset en avtale i siste liten vil måtte være «ekstremt følsomt utformet» for å få gjennomslag.

Til og med da er det på ingen måte klart at en avtale vil være akseptabel for regjeringene og noen nasjonalforsamlinger blant medlemslandene i euroområdet, presiserer storbanken.

Økt Hellas-usikkerhet

I lys av at de nå ser en overveiende sannsynlighet for «Grexit», har Credit Suisse-analytikerne vurdert smitteeffekten av et slikt scenario.

De mener at det viktigste usikkerhetsmomentet på kort sikt kan være fall i næringslivets forventninger til fremtiden.

«Usikkerheten har økt vesentlig og er tilstrekkelig til å dempe bedriftenes risikovilje, dette utgjør en vesentlig risiko for våre vekstprognoser for eurosonen», heter det.

Videre skriver Credit Suisse at smitteeffekten i finansmarkedene så langt har vært begrenset, men også her finnes det nedside ettersom det kan tenkes at markedet så langt bare har vært avventende.

I denne forbindelse er Credit Suisse-analytikerne særlig bekymret for hvordan markedet vil vurdere sammenhengen mellom et lands valg av en radikal regjering og påfølgende sammenbrudd i landets banksystem.

«Dette kan gi seg utslag i at markedet blir svært sensitivt til økende støtte til radikale partier ellers i Europa, både fra høyre og venstresiden», advarer Credit Suisse.

Les også på DN.no:

Norske oljelønninger raser

Barclays kvitter seg med toppsjefen

Se DNTV: Skal fylle 80 luksushoteller med vin

Skal fylle 80 luksushoteller med vin
Kinesisk milliardær kjøpte seg like godt et vinslott i Bourdeaux.
01:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.