Seadrill-aksjen var fredag kveld norsk tid opp over 170 prosent på New York-børsen NYSE. Oppturen skjedde etter at aksjen steg nesten 40 prosent på Oslo Børs.
Les også: Nå er det full panikk hos shortgribbene i Seadrill (+)
Fredag rundt klokken 20 var kursen på 6,84 dollar, en oppgang på 4,11 dollar fra sluttkursen torsdag. For ett år siden ble aksjen handlet for nær 15 dollar på Wall Street.
Aksjen avsluttet opp over 120 prosent.
- Hvis du ser tilbake på hvor Seadrill-aksjen stod for et par måneder siden, har det ikke akkurat vært noen fest for aksjonærene selv om aksjen er opp mange prosent fra bunnen. Det er nok ikke så veldig mange som kom seg inn på bunnen for tre uker siden, sier analysesjef Frederik Lunde i Carnegie.
Les også: Riggaksje doblet seg på én uke
Han mener en kombinasjon av flere ting har utløst investorenes kjøpelyst.
- De siste par ukene har oljeprisen kommet seg ganske godt opp fra bunnen, og økt med rundt ti dollar. I tillegg har kredittmarkedet bedret seg, hvilket er viktig for Seadrill. Torsdag kveld annonserte riggselskapet Nobles at det kjøper tilbake egne obligasjoner, og det ble tatt veldig godt imot. Sistnevnte kan gi en pekepinn på hvordan Seadrill kan løse sine finansielle utfordringer, forklarer han.
- Alt dette er på marginen positivt for Seadrill, legger Lunde til.
Åpne shortposisjoner
Flere riggselskaper har gjort det godt børsen den siste uken. Mens Seadrill har doblet verdien, er Noble Corp opp nesten 20 prosent.
Men likviditeten til Seadrill har vært varierende, påpeker Lunde.
- Det er sannsynligvis ganske mye shortinteresse rundt selskapet. Det kan gi veldig store utslag, forklarer han.
Offisielle tall fra New York-børsen viser at det 12. februar var åpne shortposisjoner i Seadril på til sammen 51,1 millioner aksjer. Såkalt short interest viser hvor mange aksjer som er solgt av investorer som har lånt aksjene og ikke dekket seg med å kjøpe dem tilbake ennå. Shortselgere spekulerer i at verdipapirer skal falle i verdi. De låner aksjer og selger dem i håp om å kunne kjøpe dem tilbake til en lavere kurs når de lånte aksjene skal leveres tilbake.
Nyhets- og analysetjenesten Bloomberg beregner at de åpne shortposisjonene i Seadrill tilsvarte nesten seks ganger det daglige omsetningsvolumet (målt over 30 dager) på siste rapporteringstidspunkt 12. februar.
Ved utgangen av 2015 var den tilsvarende short interest-raten på over 9 ganger daglig volum. Da var åpne shortposisjoner oppe i 64,3 millioner aksjer. Kursen lå da på i overkant av seks dollar aksjen. I februar har den vært under to dollar, så mange har nok tjent penger på å shorte Seadrill-aksjen i denne perioden.
Men hvis stemningen snur rundt en aksje som er lånesolgt så mye som Seadrill og mange short-selgere velger å dekke inn sine posisjoner samtidig kan det oppstå en såkalt short-skvis. Da kan aksjekursen stige ekstremt mye på kort tid, slik Seadrill-aksjen gjorde på fredag.
Store kostnadskutt
I forrige uke varslet det John Fredriksen-dominerte riggselskapet massive kostnadskutt og alle mann til pumpene for å beskytte selskapets kontantstrøm.
BAKGRUNN: Seadrill-sjefens 2016-plan: Konservere kontanter og adressere finansieringsbehov
Ifølge kvartalsrapporten som da ble fremlagt, reduserte Seadrill kostnadene med 832 millioner dollar, omlag 7,2 milliarder kroner i løpet av 2015.
Nå skal selskapet foreta ytterligere kostnadsbesparelser tilsvarende omlag 2,3 milliarder kroner i 2016.
- Grusomt marked
Lunde mener det er vanskelig å si noe om hvordan Seadrill-aksjen vil bevege seg fremover.
- I utganspunktet er det ingenting som har endret seg i riggmarkedet. Det er jo helt grusomt og selskapet har for mye gjeld, mener han.
Nå er spørsmålet hvordan restrukteringen av selskapet vil se ut, ifølge analysesjefen.
- Det blir et bikkjeslagsmål mellom ulike kreditorer og aksjonærene om hvordan kaken skal fordeles, sier Lunde.
Les også: Pengene renner ut av Holberg-fond: - Hele næringen er oppi et ragnarok
Kjøper strandluksus til 75 millioner kroner
Risikerer fengsel etter pengerot
Se DNtv:
Eiendommelig elbil:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.