Vindkraftbransjen regner med at Statoil og Statkraft får ansvaret for utbygging av det gigantiske vindfelt Doggerbank, som vil koste rundt 300 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Britiske myndigheter, The Crown Estate, er i gang med forhandlinger med foretrukne utbyggere av ni planlagte havvindparker, i tidenes største satsing på vindkraft.

- Neppe noen andre
Runde tre for utbygging av vindkraft til havs skal ifølge DN gi 25.000 megawatt fordelt på ni prosjekter utenfor kysten av Storbritannia. Det er nok til å dekke strømmen til 20 millioner britiske husstander. Utbyggingen av runde tre alene er anslått til 800 milliarder kroner.

- Hele bransjen venter at det er Statoil og Statkrafts konstellasjon som er blitt utpekt til å starte utbyggingen av Doggerbank. Det er neppe noen andre konstellasjoner blant søkerne som er store nok til å kunne påta seg utbyggingen av en så enorm sone som Doggerbank, sier Matthew Knight, forretningsutviklingsdirektør for Siemens i Storbritannia, til DN.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se intervju med konsernsjefene i Statkraft og Statoil om et annet vindprosjekt i Storbritannia de allerede samarbeider om:

Forhandlinger
Statoil og Statkrafts konstellasjon kan håndtere utbyggingen av hele Doggerbank-feltet, som ligger opp mot den norske delen av Nordsjøen. I størrelse får Doggerbank, med 10.000 megawatt, alle andre vindkraftprosjekter, både bygde og planlagte, til å blekne. Til sammenligning åpnet danskene for to uker siden det som til nå er verdens største havvindpark, Horns Rev 2, som er på 209 megawatt.

Ansvarlig for vindkraft i Statkraft, direktør Haakon Alfstad, bekrefter overfor avisen at Statkraft og Statoil er i full gang med forhandlinger om utbygging av vindkraft utenfor kysten av Storbritannia. De ni foretrukne grupperingene imidlertid har fått streng beskjed om å ikke røpe noe fra forhandlingene. Først mot slutten av året skal tildelingene til de ni prosjektene offentliggjøres.

Se video fra åpningen av verdens første flytende vindmølle:




Spår god fremtid for flytende vindmøller - se video:



Les også: Usikkert for Statoils vindmølle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.