Seismikkselskapet TGS-Nopec raser på Oslo Børs etter å ha meldt om svakere utsikter for helåret og første kvartal mandag.
Analytiker John Olaisen ABG Sundal Collier traff dermed godt med salgsanbefalingene sine i forrige uke.
- Dette viser at TGS er i samme båt som alle andre og er prisgitt markedet. Heldigvis for dem har de ikke noen gjeld, men det er vel første gang i historien at de sier opp folk på bred skala, sier Olaisen til DN mandag.
ABG-analytikeren nedgraderte i forrige uke alle seismikkaksjene meglerhuset har dekning på til salg.
«Vi frykter svake førstekvartalstall, muligens flere opplagskunngjøringer og guiding-nedgradinger, samt fokus på negativ kontantstrøm og båteiernes strukkede balanser», heter det i oppdateringen fra ABG Sundal Collier.
Forverret marked
TGS venter nå en omsetning på 630 millioner dollar i innværende år, ned fra tidligere estimerte 750 millioner dollar, ifølge en melding mandag. Samtidig anslås netto inntekter på rundt 172 millioner dollar i første kvartal, grunnet svakere salg fra databiblioteket i alle geografiske regioner.
«Etterspørsel etter seismiske data har forverret seg betydelig i løpet av de tre første månedene av 2015 og utsiktene for bedring i markedet er fortsatt ganske usikkert», heter det i meldingen.
TGS varsler også kraftige kostnadskutt for å møte et langt svakere marked. Selskapet ser årlige besparelser på rundt ti millioner dollar, og skal redusere arbeidsstyrken med ti prosent i april, opplyses det. Samtidig vil seismikkselskapet løpende vurdere ytterligere tiltak dersom markedsutsiktene fortsetter å forverre seg.
Kursskrell
Så sent som i februar forsikret TGS-ledelsen at 2015-guidingen holdt vann, påpeker Olaisen. Han er likevel ikke overrasket, noe også sektor-nedgraderingen hans viser.
- Med mindre man trodde at TGS kunne gå på vannet, så var det forsåvidt ikke overraskende, sier analytikeren.
Han beskriver dagens kursskrell i TGS-aksjen på omlag 14 prosent som «passelig», og peker på at omsetningsguidingen er nedjustert med 15 prosent.
Fallet bidrar også til å tynge konkurrenten PGS, som ABG venter å rapportere negativ bunnlinje i 2015 og 2016. Analytikeren utelukker ikke at det nå også vil komme resultatvarsel fra PGS.
Venter flere
Også andre analytikere frykter ytterligere resultatvarsler i kjølvannet av TGS-meldingen.
- Åpenbart frykter vi jo både CGG, Petroleum Geo-Services og WesternGeco. Jeg tror TGS vil sette standarden for salget for førstekvartal, sier Jørgen Andreas Lande i RS Platou Markets til TDN Finans.
Dette synet støttes også av DNB Markets, som i en oppdatering skriver at resultatvarselet fra TGS sammen med varsel fra Spectrum før helgen må sees på som negativt for alle seismikkaktører.
- Markedet er enda verre enn det vi trodde. Vi trodde at TGS faktisk skulle levere et bra kvartal, med «spillover»-effekt fra fjerde kvartal og lanseringen av den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel, sier Lande
- Det er åpenbart at late-sales jevnt over har vært vesentlig lavere enn vi trodde. Guidingen er ekstremt svak, tilføyer han.
Varig svekkelse
TGS bekrefter overfor TDN Finans av investeringsguidingen på 420 millioner dollar for helåret holdes uendret. Det antyder et ventet fall i late-sales på om lag 40 prosent i år og et resultat per aksje på mellom 1,35 og 1,50 dollar, sammenlignet med seneste konsensus fra SME Direkt på 1,72 dollar, ifølge Lande.
Han mener TGS' kunngjorte kutt i arbeidsstokken på ti prosent peker i retning av at selskapet ser vedvarende svakhet i letebudsjettene som typisk kan fortsette gjennom året.
- De ser ikke førstekvartalssalget isolert sett, men tar ned årsguidingen samtidig. Det betyr at de selv mener at de har hatt en for høy fart på den guidingen de ga for to måneder siden. Dette var for øvrig allerede den største guidingnedjusteringen i selskapets historie, tilføyer analytikeren.
- Null fri kontantstrøm
At kun en liten del av kuttet i omsetningsguiding er tatt i første kvartal, viser at TGS venter en mer langvarig nedgangstid, mener også DNB. Meglerhuset venter at investeringer, skatt og andre kostnader vil bli på over 600 millioner dollar i 2015.
«Ser man bort fra arbeidskapitalbevegelser i første kvartal 2015, ser vi nær null fri kontantstrøm i 2015», heter det i DNB-oppdateringen.
Arctic Securities skriver på sin side at meglerhuset tidligere har argumentert med at historisk korrelasjon mellom oljeprisen og salg fra biblioteket indikerte at årets anslag var for høyt.
Arctic-analytikerne påpeker også at når de justerer estimatene i tråd med ny guiding, tilsier dette, forutsatt at oljeprisen vil holde seg på dagens nivå gjennom året, potensielt ytterligere nedside til den nye guidingen.
«Vi vil antakelig nedjustere våre 2015 og 2016 ebit-estimater med henholdsvis rundt 23 og 18 prosent», heter det i en oppdatering, hvor det også fremheves at kontantbeholdningen ventes å gå under null i andre kvartal 2016.
«Dette vil være i sterk kontrast til TGS' policy om å holde 200-250 millioner dollar kontanter i balansen ved årsskiftet», skriver Arctic.
Ser ytterligere aksjefall
Meglerhuset venter derfor at dagens resultatvarsel vil føre til spekulasjoner om enten utbyttets bærekraft og/eller TGS' vekstpotensial fremover.
«Nå som investorer begynner å stille spørsmål ved bærekraften til utbyttet forventer vi at TGS vil fortsette dagens nedgang», konkluderer Arctic-analytikerne.
TGS er ned 14,9 prosent til 167,6 kroner. Aksjen er mest omsatt på Oslo Børs med 306 millioner kroner sålangt mandag.
PGS er ned 5,9 prosent til 42,49 kroner. Dolphin er ned 6,4 prosent til to kroner aksjen.
Les også:
Salgssvikt over alt for TGS-Nopec
Stuper på børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.