Onsdag klokken 10.45 legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem revidert nasjonalbudsjett.
Regjeringen øker oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner sammenlignet med høstens budsjett. Det betyr at oljepengebruken, målt ved det strukturelle oljekorrigerte underskuddet, blir på 205,6 milliarder kroner i år.
- Hvis de trapper opp med så mye, er det klart mer ekspansivt enn hva vi og andre hadde ventet, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.
- Det er også godt over Norges Banks forventning, understreker han.
Han viser til at den ekspansive impulsen inn i norsk økonomi blir en god del større enn signalisert i det salderte budsjettet.
Ifølge ham må vi tilbake til tidligere resesjonsperioder i norsk økonomi for å finne tilsvarende ekspansive budsjetter.
- Utelukker juni-kutt
Hov er mer usikker på hva som vil skje med styringsrenten fremover.
- Vi har hatt en prognose om et rentekutt i juni. Det er nok utelukket, sier Hov.
Han peker på at et rentekutt i september også er mer usikkert.
- Norges Bank legger helt klart vekt på finanspolitikken, og alt annet likt bidrar en slik økning i pengebruken til å trekke opp rentebanen til Norges Bank. Så dette må vi bare ta med oss som ny informasjon i våre prognoser.
- Som kjent har Norges Bank sagt at renten skal kuttes med 25 punkter innen september, men dette er nå mer usikkert. Men vi får se hvordan Øystein Olsen vurderer dette, jeg regner med at det blir et tema på pressekonferansen i morgen, sier Hov.
Økt oljekorrigert underskudd
Også DNB Markets mener økt finanspolitisk stimulans bidrar til å redusere behov for rentekutt.
- Endringen alene er neppe tilstrekkelig til at Norges Bank vil avstå fra ytterligere et rentekutt, men sjansen for nullrente er vesentlig svekket, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en kommentar fra meglerhuset.
Aamdal viser til at økt oljepengebruk og større syklisk justering innebærer at det faktiske oljekorrigerte underskuddet øker markert, sammenlignet med anslagene i budsjettet som ble lagt frem i høst.
- Isolert sett trekker det i retning av klart høyere kronekjøp fra Norges Bank gjennom året. En vesentlig del av dette ble nok allerede tatt hensyn til da Norges Bank oppjusterte kjøpene fra 500 til 900 millioner kroner per dag fra og med februar, men det er nå en risiko for at de daglige kronekjøpene vil øke ytterligere, skriver Aamdal.
Les alt om revidert statsbudsjett her.
Følg markedet med DN Investor
LES OGSÅ OM:
Mange straffedømte advokater: Avskiltede advokater
Derfor er hun 40-åringenes nye ideal: Noora (16), førtisenes heltinne
Forbrukerne har sagt sin mening: Kjedene kundene liker minst
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. </em></p><p ><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p><h4 >Har du fått med deg denne?</h4><h4 ><relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4884771394001" /> </h4></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Revidert_nasjonalbudsjett" relevance="1.0"/></content></escenic></em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.