- Det er helt klart for å unngå at vi får en likviditetskrise, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.
Sentralbankene i USA, eurosonen, Storbritannia, Japan og Sveits annonserte i dag tiltak som skal gi økt dollarlikviditet i pengemarkedene.
Tilførselen vil skje gjennom auksjoner og lånene vil vare i omtrent tre måneder, slik at mottagerne er sikret likviditet ut året, opplyser Bank of England i en pressemelding torsdag.
Aksjemarkedene i USA og Europa reagerer positivt på meldingen, som kom helt overraskende. Oslo Børs stiger mer enn to prosent torsdag ettermiddag, mens børsene i Frankfurt og Paris stiger henholdsvis 3,1 og 3,6 prosent.
Den norske kronen gikk også noen øre sterkere mot euro da meldingen ble kjent, men effekten ble kortvarig. En euro koster i skrivende stund 7,75 kroner.
- Har tydelig vært problematisk
De siste dagene har det kommet rapporter om at en del europeiske banker har fått problemer med dollartilgangen, noe som blant annet har vist seg ved at at flere banker har benyttet seg av en eksisterende ordning for syvdagerslån hos den europeiske sentralbanken ESB.
- Det har tydelig vært problematisk. Det kom meldinger om at det er flere banker som har benyttet seg av syvdagerslån. Det er helt klart for å unngå at vi får en likviditetskrise, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.
Vanskeligere å få lån
Dersom tilliten mellom banker og andre finansinstitusjoner svikter, vil det bli vanskeligere for bankene å få tak i finansiering. Banker er avhengig av løpende tilgang på finansiering for å kunne drive normal bankvirksomhet. Tidligere denne uken gikk det rykter om at franske banker var stengt ute av det amerikanske dollarmarkedet, siden amerikanske pengemarkedsfond ikke lenger var sikre på at de ville få igjen pengene sine.
Les mer:
Anonym bankdirektør hevder fransk storbank ikke får låne i USA
Fransk storbank i harnisk over lånenekt-påstander
Juel vil ikke spekulere i om dagens aksjon er en bekreftelse på at ryktene faktisk medførte riktighet. Han peker imidlertid på at aksjonen også kan gi lavere pengemarkedsrenter i det norske markedet.
- Dette bør gjøre det lettere for bankene å skaffe seg dollar. Det kan også bety at de norske pengemarkedsrentene kan komme noe ned. Problemene i dollarmarkedet har smittet inn over oss, selv om vi ikke er eurobanker, sier Juel.
- Frykter å bli fastlåst
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener også at bakgrunnen for likviditetspakken er åpenbar: at flere og flere banker rapporterer at de har problemer dollarfinansieringen.
- Det går også rykter om at bedrifter søker dollarfinansiering andre steder fordi de frykter å bli fastlåst i dårlige banker. Dette ligner jo veldig på det skjedde i 2007, og i enda sterkere grad i 2008, sier Dørum til DN.no.
Han mener tilførselen likevel ikke er noen løsning på selve krisen for bankene.
- Det er udelt positivt at sentralbankene tilfører likviditet til bankene, samtidig representerer det ingen løsning på den aktuelle krisen fordi bankenes investorer fortsatt vil være usikre på hvor store tap de eventuelt måtte få på eksponering i gjeldstyngede stater, de er usikre på annen eksponering disse bankene måtte ha, de er usikre på om vi får en restrukturering av PIIGS-gjeld (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania) eller ikke, og de er usikre på, som kanskje vi alle er usikre på, ringvirkningene av dette i systemet, sier Dørum.
Det er en alvorlig mistillit i finansvesenet. Steinar Juel
- Det handler om at når franske banker har fordringer på italienske, spanske, irske og tyske, og tyske banker har fordringer på spanske, italienske, franske og irske, for å fortsette der, så er det ingen som er kapable til å regne hjem hvor store tapene blir, hvordan tapene vil fordele seg og hvordan de påvirker tilgangen på likviditet og kreditt i de enkelte bankene. Vi står der fortsatt med en god del uavklarte problemstillinger, men tiltaket er i seg selv positivt, sier Dørum
Historisk parallell
De samme fem sentralbankene som i dag er gått sammen om dollartilførselen, samarbeidet også om tilførsel av dollarlikviditet i en lignende aksjon i finansmarkedene tre dager etter at Lehman Brothers gikk overende for nøyaktig tre år siden. Den gangen var også Bank of Canada med på tiltakene.
- Sentralbankene gjennomførte en lignende aksjon etter at Lehman Brothers kollapset for tre år siden. Gjenspeiler dagens aksjon hvor alvorlig situasjonen er i Europa?
- Det gjenspeiler at det er en alvorlig mistillit i finansvesenet og usikkerhet knyttet til hvordan det går med gjeldsproblemene, og dermed også med bankvesenet, som sitter med mye av gjelden, sier Juel.
- Men så viser det også at man er villig til å sette inn tiltak når det er behov for det, legger han til.
Les også:
Kriserenten til nytt rekordnivå
- Markedet er overbevist, men når skal det skje? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.