Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har aldri vært sikrere på at verdensøkonomien er på rett kjøl.
Det eneste som kan ødelegge en sakte, men sikker opptur, er at vi setter for mye penger i banken, skriver Dagens Næringsliv.
Men markedet svømmer over av nye bekymringer nå. Globale vekstestimater senkes, frykten for boligboble i Kina tiltar og landet strammer inn, statlig gjeldsgrad øker i mange land og verdens produksjonslagre bygges opp.
Markedet priser inn helvete
- Markedet er sikkert på at det skal gå til helvete, hvordan er jeg så sikker på at det ikke gjør det likevel? For det første har veldig mange bobler som kan sprekke allerede sprukket. Mye av tapene som skal tas er tatt, sier Harald Magnus Andreassen, og viser til de globale eiendoms- og finansmarkedene.
Hans andre poeng er at de fremvoksende økonomiene står på egne ben for første gang og vokser uavhengig av USA og Europa.
- De dro verden ut av nedturen, det har aldri skjedd før. Global vekst er ikke avhengig av eksport til USA. Verden har det bra selv om industrilandene snubler og kanskje vil skuffe i et tiår fremover.
«Bekymrer ikke meg»
Sjeføkonomens viktigste poeng er at selskaper og privatpersoner tjener penger som aldri før.
- Privat sektor har høyere kontantoverskudd enn vi noen gang har sett tidligere i historien.
Andreassen er ikke bekymret for store statsunderskudd som en av hindringene til videre oppgang i aksjemarkedene.
- Det er i praksis umulig å redusere statsunderskuddet før privat sp#229 faller. Det jeg bekymrer meg mest for er at spareraten er for høy i flere land og det er få tegn til at den kommer ned, sier sjeføkonomen.
Andreassen:
- Har du kjøpt? Jeg har kjøpt!
(mai 2010)
<b>- Kjøp aksjer nå. Og kjøp mye (april 2009)</b>
Les også:
- Vi slås bevisstløse
- Grisebillige aksjer
- USA kan gå konkurs innen 2020
Dr. Doom spår amerikansk kollaps
<b>- Børsen skal opp 30 % før jul</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.