Oslo Børs falt i takt med oljeprisen fredag ettermiddag. Sevan Marine stupte etter finansiell og operasjonell oppdatering.
Sevan får tilbud om garantert emisjon
Sevan Marine var i fokus fredag etter å ha kommet med en fyldig børsmelding som inkluderte foreløpige resultater for første kvartal, tilbud om en garantert emisjon fra DnB Nor Markets på 275 millioner dollar samt økte investeringer på FPSO Piranema og FPSO Voyageur.
Les også: Ny smell for Sevan
Konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine sier til TDN Finans at responsen vedrørende emisjonstilbudet hadde vært positiv i selskapets styre og blant dets største aksjonærer.
Analytiker Jo Henrik Eriksen i Danske Markets Equities mener meldingen fra Sevan Marine var klart negativ og at aksjen nå har blitt en type som mange i markedet ønsker å holde seg unna. Han anbefaler investorer som ønsker å eksponere seg mot FPSO-markedet å se etter andre selskaper.
- Vi vil helt klart heller anbefale en aksje som BW Offshore innen FPSO- segmentet. Sammenlikner du selskapene er nettoverdien av eksisterende kontrakter, inkludert opsjoner, nær dagens markedsverdi for BW Offshore, sier Eriksen og fortsetter:
- De har en sterk balanse, kan ta på seg nye kontrakter i tillegg til at de gir en bra direkteavkastning i form av utbytte.
Les også:
-Venter ikke de store overraskelsene
Sevan Marine er ifølge analytikeren i en helt annerledes situasjon der det skal gjennomføres en stor emisjon, i tillegg til at selskapet opplever store kostnadsoverskridelser og har betydelige gjeldsforpliktelser.
- I Sevan Marine har du til sammenlikning en nettoverdi av eksisterende kontrakter og opsjoner som er lik null. Kjøper du Sevan Marine, så kjøper du residualverdi, og vekstpotensialet ser heller dårlig ut, sier Eriksen.
Sevan Marine sluttet ned 27,8 prosent til 1,38 kroner, omsatt for 151 millioner kroner.
Frigjøring av oljelagre kan trigge forbrukerbekymringer
Oljeprisen falt betydelig tilbake fredag ettermiddag. Det internasjonale energibyrået (IEA) uttalte torsdag at organisasjonen er beredt til å vurdere "alle virkemidler" medlemslandene har ettersom oljeprisene har steget, påvirket av krigen i Libya. Organisasjonen har imidlertid ikke autorisert en frigjøring av strategiske lagre.
Meglerhuset JPMorgan Chase & Co. mener at en eventuell frigjøring av strategiske oljelagre fra medlemsland i IEA kan gi en utilsiktet virking ettersom det kan gi bekymring blant forbrukerne om at oljeproduserende land ikke klarer å møte etterspørselen i markedet.
- Det vil sende en melding til markedet om at produsenter enten ikke har, eller ikke ønsker, å tilby mer olje. Dette kan trigge økt etterspørsel etter lagret olje og gi en motsatt prisbevegelse enn tiltenkt, skriver JP Morgan-analytikerteamet i en oppdatering, ifølge Bloomberg News.
Nordsjøolje-julikontrakten ble fredag ettermiddag handlet ned 0,5 prosent til 110,70 dollar fatet.
Positivt om det blir produksjonskutt i Rec Norge
Credit Suisse har hatt besøk av REC-ledelsen, og skriver i en oppdatering fredag at de kun gjør mindre endringer i sine estimater etter møtet. Samtidig mener meglerhuset at fortsatt svake resultater i nedstrømvirksomheten kan føre til produksjonsreduksjoner eller nedstengninger av fabrikker.
- Dagens prising av selskapet impliserer en signifikant negativ verdi for nedstrømsvirksomheten, noe vi mener er feilaktig. Vi estimerer kostnadene med en potensiell nedstengning av den norske wafervirksomheten som minimal, og ser en positiv verdi i nedstrømvirksomheten i Singapore, heter det i oppdateringen.
Credit Suisse merker seg også at REC har indikert at de er åpne for partnere i nedstrømsvirksomheten.
Outperform-anbefalingen gjentas, mens kursmålet er 26,0 kroner.
REC endte ned 2,8 prosent til 15,37 kroner, omsatt for 205 millioner kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,66 prosent til 435,19 poeng, og det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,9 milliarder kroner.
Les også:
Oljetanker stanset på vei til Libya
Skrugard kan inneholde 500 millioner fat olje
Deler ut milliarder
- Vi var alle enige om at det var genialt smart
Wall Street åpner ned
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.