Det var et håp om at kinesiske myndigheter ville klare å stabilisere situasjonen på aksjemarkedet og i økonomien i september. Aktiviteten ved aksjemarkedet er en skygge av seg selv med lavere aktivitet – til tross for en hjelpende hånd fra myndighetene.

Onsdag faller Shanghai-børsen i overkant av to prosent ved lunsjtider lokal tid. Etter et kvarters handel etter lunsj er fallet omtrent på samme nivå med 2,21 prosent.

Svakeste siden finanskrisen

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for september er på 47 – det laveste på over seks år da finanskrisen herjet i store deler av verdensøkonomien. En måling på under 50 markerer en svekkelse i aktiviteten.

Ifølge Kina-økonomer som Reuters referer til var det fryktet en måling på rundt 47,5, og enkelte trodde på en positiv overraskelse. Dette slo ikke til.

«Mer dårlige nyheter fra Kina. Innkjøpssjefsindeksen er overraskende svak for september og er en sterk indikasjon på at den økonomiske veksten i tredje kvartal vil falle til under syv prosent. Vi kan forvente nye lettelser, men det er ikke tilstrekkelig for å motstå det strukturelle presset», skriver senioranalytiker Amy Yuan Zhuang hos Nordea Markets i en morgenoppdatering.

Nesten alle delindeksene bekrefter alvoret i situasjonen for Kina. Caixin Insight Group, som siden i juli har utarbeidet den viktige rapporten som historisk har vist seg å ta pulsen på den kinesiske økonomien, mener uroen fra i sommer fortsatt henger igjen.

- Hovedårsaken for svekkelsen er knyttet opp til tidligere forhold som har å gjøre med ekstern etterspørsel og priser. De offentlige utgiftene økte i august og dette tyder på en sterkere innsats fra myndighetenes side med å bruke finanspolitiske verktøy. Det kan være nødvendig med tålmodighet for at disse tiltakene skal ha en effekt, sier sjeføkonom He Fan hos Caixin i en kommentar.

Under press

Nye ordrer falt kraftigere mellom august og september enn foregående måned. Undersøkelsen viser også at kinesisk næringsliv fortsetter med å kvitte seg med ansatte og forbereder seg på en ny virkelighet med lavere etterspørsel – spesielt fra eksportmarkedene.

- Situasjonen har definitivt forverret seg i september. Dette gjenspeiler vanskelighetene i den kinesiske industrien. Den har vært tynget av svak intern og ekstern etterspørsel. Den kinesiske økonomien er under mer press nå. Jeg forventer at den økonomiske veksten vil falle til under syv prosent i tredje kvartal, sier Kina-økonom Zhang Yiping hos China Merchants Securities til Wall Street Journal.

Det er et bredt prisfall – både i innkjøpsprisene og hva fabrikkene klarer å oppnå i markedet. Priskonkurransen er intens og statistikkene fra august viser at produsentprisene har falt sammenhengende i nesten fire år.

- Innkjøpssjefsindeksen gjenspeiler svak internasjonal etterspørsel. Kina har lansert en rekke veksttiltak de siste månedene og den innenlandske etterspørselen har stabilisert seg, sier Kina-økonom Julia Wang hos HSBC til Bloomberg Business.

Zhuang hos Nordea Markets frykter at reformarbeidet nedprioriteres for tiden i Kina og at dette vil ha alvorlige konsekvenser på lengre sikt.

«Hvis Kina fortsetter med å utsette strukturelle justeringer og er avhengig av kredittstyrte investeringer for å støtte opp rundt den økonomiske veksten, har risikoen for en har landing tre til fem år frem i tid økt betydelig», skriver hun.

Tom for damp

USAs tidligere finansminister Hank Paulson mener at USA og Kina må samarbeide tettere for å unngå at problemene i den kinesiske økonomien skal spre seg til verdensøkonomien. Reformer og økt konkurranse i Kina er blant tiltakene Paulson foreslår.

- Kina har en økonomisk modell som har gått tom for damp. De må bli langt mer avhengig av innenlandskstyrt vekst og forbruk, sier Paulson til CNBC.

Paulson besøkte Kina over 60 ganger som toppsjef for Goldman Sachs før han ble finansminister. Han var en selvskreven gjest da Kinas president Xi Jinping innledet det amerikanske statsbesøket i Seattle på tirsdag og møtte amerikanske næringslivstopper.

Paulson mener konkurransesituasjonen på det kinesiske markedet, hvor statseide selskaper er dominerende innenfor nøkkelsektorer som finans og industri, er en hemsko for den kinesiske utviklingen.

- Den eneste måten å skape reell konkurranse er at den kinesiske økonomien åpner opp for utenlandsk konkurranse. På den måten får du de beste og mest effektive selskapene som finnes. Dette er nøkkelen og dette er hva amerikanske selskaper ønsker, sier Paulson.

Markedene

Usikkerhet rundt den kinesiske økonomien sender de asiatiske aksjemarkedene lavere på onsdag formiddag. Ved 6-tiden er det Hong Kong-børsen som har hatt det største fallet med nesten tre prosent.

Tokyo-børsen er stengt for tredje dag på rad på grunn av helligdager.

Markedsaktører tror at kinesiske myndigheter, via støttespillere, er inne på det kinesiske markedet for å stabilisere aksjekursene for å unngå panikk.

Aksjekursene på australske råvareprodusenter, blant annet BHP, Rio og Fortescue har falt kraftig på onsdag. Dette er selskaper som har kinesiske importører som sine største kunder. En svakere etterspørsel fra Kina vil ramme den australske økonomien hardt.

- Dette er en bekreftelse på frykten som allerede eksisterer i markedet om at Kina gjør det dårligere enn hva vi er blitt forledet til å tro. Det er en stor usikkerhet rundt hvor økonomien i realiteten befinner seg, sier senior valutastrateg Emma Lawson hos National Australia Bank til Sydney Morning Herald.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no