Det er nesten fire år siden Shinzo Abe begynte å forberede en ny økonomisk politikk for Japan. Like før nyttår i 2013 ble han innsatt som Japans åttende statsminister siden 2006. Han lovet å gjenoppreise den japanske økonomien med tiltak, lettelser og reformer.
Øker støttekjøp
Den økonomiske strategien, som av økonomer fikk navnet «Abenomics», hadde som hovedmål å dra Japan ut fra deflasjon og skape en prisvekst på to prosent innen første kvartal 2016. Denne fristen er blitt utsatt flere ganger og skeptikerne tror ikke dette vil skje med det første.
Som statsminister har Abe full støtte hos sentralbanksjef Haruhiko Kuroda. Forgjengerne i statsministerkontoret hadde sentralbanksjefer som tviholdt på sin selvstendighet og ofte kjørte en politikk som skulle hindre politikerne fra å igangsette store gjeldsfinansierte prosjekter.
Kuroda har støttet Abe med blant annet kvantitative lettelser hvor sentralbanken årlig kjøper rentepapirer utstedt av finansdepartementet. Disse ligger for tiden på 80000 milliarder yen (5930 milliarder kroner) årlig.
«Sentralbanken vil komme med lettelser denne uken. Vi forventer at Bank of Japan (BoJ) vil komme med tre tiltak den 28. april. Det første er å øke lettelsene med 10000 milliarder yen (745 mrd. kroner) til 90000 milliarder yen (6670 mrd. kroner) i året», skriver senior valutastrateg Sean Yokota hos den svenske storbanken SEBs Singapore-kontor i en rapport på mandag morgen.
Nye rentekutt
I slutten av januar innførte BoJ negativ rente. Denne har flere forbehold. Yokota tror at det vil komme nye rentekutt, noe som vil føre til negative renter på både innskudd og utlån til bankene.
«Bankene kan for tiden låne med nullrente for inntil fire år. De har lånt 24000 milliarder yen via denne muligheten frem til mars. Kredittveksten har i det siste begynt å falle. Ved å redusere renten til minus 0,1 prosent bør dette bedre bankenes netto rentemargin og oppfordre til nye utlån», skriver Yokota.
- Overmoden
Den japanske valutaen styrket seg fra 121 til 108 mot amerikanske dollar fra 1. februar til begynnelsen av forrige uke. Det motsatte var forventet å skje da sentralbanken innførte negativ rente i Japan i slutten av januar.
Nå har den japanske yenkursen svekket seg til 111,2 på mandag. Dette har skjedd etter at sentralbanksjefen har sendt klare signaler om at en sterk yenkurs ikke er ønskelig og at han er forberedt på å gjøre hva som er nødvendig for at det ikke blir store kursbevegelser.
- Den japanske økonomien er overmoden for nye lettelser. Det er økende sannsynlighet for sentralbanken kommer med tiltak under det kommende møtet, sier analytiker Joe Manimbo hos Western Union Business Solutions til Bloomberg News
23 av 41 analytikere som følger den japanske økonomien tror at sentralbanken vil øke størrelsen på de kvantitative lettelsene denne uken, ifølge Bloomberg.
Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs kom med en ny rapport på Japan i forrige uke, da yenkursen hadde styrket seg med 10 prosent på under tre måneder. Goldman Sachs tror at yenkursen vil se en betydelig svekkelse de neste månedene.
Storinvestor ved børsen
Den japanske sentralbanken er blitt en av de største aksjonærene i japanske aksjer. Disse kjøpene kommer ikke frem på aksjonæroversiktene da de er foretatt via indeksfond.
Ifølge Financial Review er sentralbanken blant de ti største aksjonærene i rundt 90 prosent av de børsnoterte selskapene som inngår i Nikkei 225-indeksen. Dette gjør at sentralbanken eier mer aksjer enn verdens største pengeforvaltere – Blackrock og Vanguard.
- For de som ønsker at aksjer går opp for enhver pris er det helt fantastisk at sentralbanken kjøper så mye. En annen side av dette er at det forvrenger tilstanden i aksjemarkedet fullstendig, sier sjefstrateg Shingo Ide hos NLI Research Institute til Financial Review.
Som et eksempel eier sentralbanken rundt ni prosent av det japanske tekstilselskapet Fast Retailing, som konkurrerer med H&M i Asia, USA og Europa.
- Vi kan selvfølgelig argumentere med at vi befinner oss i uvanlige tider så det må tas i bruk uvanlige metoder. Det store spørsmålet i fremtiden vil være: hva skjer når Bank of Japan trekker seg ut, spør markedsstrateg Ayako Sera hos Sumitomo Mitsui overfor Financial Review.
De økonomiske vekststatistikkene for Japan kommer først i midten av mai. Det forventes at Japan er inne i en teknisk resesjon etter to sammenhengende kvartaler med negativ vekst.
Markedene
De fleste asiatiske aksjemarkedene har falt på mandag morgen. De største bevegelsene er det i Kina hvor Shanghai-indeksen ligger under 3000-nivået.
Det har vært et minirally i fremvoksende markeder de siste ukene.
- Vi har sett et pent, lite rally. Investorer er langt mindre pessimistiske nå i fremvoksende markeder enn hva de var i slutten av januar. Hvor vi går videre er avhengig av to ting: hvor vil dollaren bevege seg og utsiktene for den kinesiske økonomien, sier investeringsdirektør Richard Titherington hos JPMorgan Asset Management til CNBC Asia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.