Selskapet verdsettes nå til 1,67 milliarder dollar (14,6 milliarder kroner), etter at aksjen sluttet på 17,99 dollar ved inngangen til helgen.

Meglerhuset Arctic Securities mener Golar LNG har potensial til å femdobles og opererer med et kursmål på 100 dollar. På topp i september 2014 sto Golar-aksjen i 72,50 dollar.

Investor Tor Olav Trøim eier 4,23 millioner aksjer og er styremedlem i gassrederiet.

Den kraftige kursoppgangen kom etter at oljeserviceselskapet Schlumberger offentliggjorde at det går sammen med Golar LNG om å tilby løsninger for utvikling av gassprosjekter. Golar LNG vil bidra med sin teknologi og enheter innen flytende naturgass (LNG), mens Schlumberger stiller med kapital, kompetanse og ressurser.

Sammen vil de henvende seg til eiere, investorer og myndigheter. De to selskapene beskriver avtalen som «banebrytende». Før helgen opplyste selskapene at de allerede er godt i gang mot det første prosjektet, som de regner med å offentliggjøre før påske.

Følg utviklingen i verdens aksje- og råvaremarkeder på  DN Investor.

Ophir-allianse

Mandag ble det klart at Schlumberger skal samarbeide med olje- og gasselskapet Ophir Energy om gassproduksjon i Equatorial Guinea. Golar LNGs gasstanker «Gandria» er allerede øremerket for ombygging til dette prosjektet, som har fått navnet Fortuna. Schlumberger skal delta med en andel på 40 prosent.

Golar LNG har gått tungt inn i det kapitalkrevende nisjemarkedet for flytende gassproduksjon. Det kommersielle gjennombruddet skjedde for et år siden, da selskapet sikret beskjeftigelse for sin største enkeltinvestering noensinne, gassproduksjonsskipet «Golar Hilli».

Rammeavtale

Rederiet inngikk da en rammeavtale med Societe Nationale de Hydrocarbures (SNH) og Perenco Cameroon om utvikling av et prosjekt for eksport av flytende naturgass 20 kilometer utenfor kysten av Kamerun.

Det ventes at skipet vil produsere rundt 1,2 millioner tonn flytende naturgass per år i en åtteårsperiode. Produksjonen på feltet planlegges igangsatt i andre kvartal 2017.

Ved utgangen av september forelå samtykke fra alle parter til investeringene i Kamerun. Gassen skal leveres til SNH og Perenco. Med på avtalen er også det russiske selskapet Gazprom.

Følg utviklingen i verdens aksje- og råvaremarkeder på  DN Investor.

Kursfall

Men aksjekursen har falt kraftig i kjølvannet av nedturen i olje- og gassektoren.

– Nedturen har vært voldsom i en periode der olje- og gassmarkedet har falt kraftig. Men samtidig har vi inngått kontrakter om ombygging av gasstankskip til flytende gassproduksjonsenheter og sikret oppdrag og milliardinntekter i en årrekke fremover, sa Tor Olav Trøim til DN 23. desember ifjor.

Da han forlot Fredriksen-gruppen i slutten av juli 2014, fikk han aksjer i Golar LNG og Seadrill til en verdi av 1,6 milliarder kroner, basert på dollarkursen den gangen.

Det var oppgjøret for hans bidrag til verdiutviklingen i systemet siden 1995. Aksjene ble overført vederlagsfritt fra private Fredriksen-selskaper.

«Nytt selskap»

Da sluttavtalen ble inngått lå Golar-kursen rett i overkant av 60 dollar. De tre millioner Golar-aksjene Trøim fikk overført, var verd vel 180 millioner dollar.

Før før av satt Trøim med 700.000-800.000 Golar LNG-aksjer – og kjøpte ytterligere en halv million aksjer til kurs 58 dollar da Fredriksen solgte seg ned i Golar høsten 2014.

– Vi bygger et helt nytt selskap og håper og tror at prisingen i aksjemarkedet etterhvert vil reflektere dette, sa Trøim i desember.

– Vi gjør store investeringer i flytende gassproduksjon. Denne virksomheten har høy lønnsomhet selv med dagens priser på olje og gass, sa han.

Følg utviklingen i verdens aksje- og råvaremarkeder på  DN Investor.

Les også:

Har tapt 600 oljemilliarder på borgerkrig og terrorisme

DNs nye sider for makredsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:

Britiske byer kopierer «norske» elbil-fordeler  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.