Utsetter låneavtaler til 24,4 milliarder
John Fredriksens kriserammede riggselskap Seadrill kjøper seg tid, og opplyser at selskapets restrukturering trolig vil føre til at aksjonærer i selskapet vil sitte igjen med «minimale verdier». Aksjen stuper på Oslo Børs.
Selskapet opplyser også at det venter at den endelige løsningen vil føre til at eksisterende aksjonærer i selskapet vil sitte igjen med «minimale verdier».
Samme melding gjentas av Seadrill-døtrene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling tirsdag.
John Fredriksen
Alder: 77
Stilling: Norsk skipsreder, laksefisker og milliardær med kypriotisk statsborgerskap. Bosatt i London.
- John Fredriksen vokste opp på Etterstad i Oslo. Faren, Gunnar, var sveiser, og moren, Herdis Johanne, var kantinebestyrer. Han avsluttet skolegangen som 16-åring i 1961 og startet i skipsmegleryrket. Den første jobben var som bud i Blehr & Tenvig. Forlot Norge til fordel for London i 1978.
- Skipsrederen ble for alvor kjent da han på 80-tallet fraktet iransk olje under Iran–Irak-krigen.
- I 1996 overtok han tankrederiet Frontline og har siden bygget seg opp et imperium tuftet på shipping, rigg og laks. Milliardæren er kjent for sin handlekraft og enorme vilje til å ta risiko når andre viker.
- Er på Bloombergs milliardærindeks rangert som verdens 242. rikeste person med en formue på over 80 milliarder kroner.
- Med en finurlig eierstruktur gjennom flere skatteparadiser, der de mest sentrale selskapene er Hemen Holding og Geveran Trading, er Fredriksen og tvillingdøtrene Kathrine og Cecilie (37) storeiere i en rekke selskaper, de langt fleste notert på Oslo Børs: Lakseoppdrettsgiganten Mowi, tankrederiet Frontline, tørrlastrederiet Golden Ocean Group, gassrederiet Flex lng (New York), skipseierselskapet SFL (New York), Northern Driling, inkassoselskapet Axactor og nå nylig også flyselskapet Norwegian.
I meldingen fra Seadrill opplyses det at selskapet nå får mer tid til forhandlinger om å redde selskapet og refinansiere gigantgjelden, som i lang tid har vært nær å velte den tidligere riggiganten.
«Disse forlengelsene gir selskapet ytterligere tid for å drive de pågående forhandlingene videre med bankene, potensielle nye kapitalinvestorer og rådgiverne til adhoc-komittene til obligasjonseierne omkring betingelsene i en omfattende restruktureringsplan, som kan komme til å inkludere innskudd av ny kapital», heter det i meldingen.
- En låneavtale på 450 millioner dollar med forfall 30. april 2017 utsettes til 15. august 2017
- En låneavtale på 400 millioner dollar med forfall 31. mai 2017 utsettes til 31. august 2017
- En låneavtale på to milliarder dollar med selskapet North Atlantic Drilling med forfall 30. juni 2017 utsettes til 14. september 2017.
Låneavtalene utgjør 2,85 milliarder dollar, som tilsvarer 24,4 milliarder kroner.
Fredriksen uttalte i januar til DN at en har prøvd å rydde opp i Seadrills finansielle problemer siden Tor Olav Trøim forlot Fredriksen-systemet i 2014. Trøim var Fredriksens høyre hånd i en årrekke frem til de to brøt samarbeidet høsten 2014.
– Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sa Fredriksen.
Trøim kommenterte utspillet i et foredrag i Trondheim litt senere.