John Fredriksen er bekymret for alle pengene som pløyes inn i shipping. Selv har han droppet bygging av en planlagt serie på ti nye stortankskip. Rederen og investoren venter på en ny nedtur og tror det blir nok av sjanser til å kjøpe rimelige tankskip senere.
Gjennom Frontline 2012 bestilte Fredriksen over 60 nye skip da verftsprisene var på bunnen på slutten av 2012 og ifjor. Siden har mange andre rederier kastet seg på nybyggingsbølgen,
- Problemet er at alle følger oss. Det har vi tapt mye på, sier Fredriksen.
Han mener det er kanalisert for mye penger inn i shipping de siste par årene. I kjølvannet av shippingkrisen har amerikanske fond satset tungt på skipsfarten og på å finansiere nybygg.
-Spesielt amerikanske fond og investorer kaster nærmest penger etter folk. Vi har også fått tilbud fra flere som har villet investere sammen med oss. En ville gå inn med fem milliarder dollar. Det takket jeg nei til; det kan bli for mange nybygg.
-Vi har bremset selv også, Vi holdt på å bestille en serie på ti nye, store råoljetankskip til 82 millioner dollar per stykk. Men det la vi til side. Akkurat da holdt vi på med mye annet og fikk problemene på STX-verftene i fanget.
I fritt fall
- Fraktmarkedet er i fritt fall igjen. Jeg tror de som har bestilt nye stortankskip i det siste vil få nok å bryne seg på fremover. Vi venter på en ny «distress»-situasjon i råoljefarten. Da er tiden inne til å gjøre noe, sier han.
-John elsker dårlige markeder, skyter Trøim inn.
Men helt stopp for nybygg er det ikke hos Fredriksen:
– Vi har akkurat bestilt to nye aframax-tankskip med opsjon på to til i Kina. Dermed kommer serien av disse skipene opp i 14, sier han. Snittprisen ligger mellom 45 og 46 millioner dollar.
- Vi har klart å skape verdier gjennom Frontline 2012. Det er satt inn en milliard dollar som grovt sagt er blitt til to. Det er en mye bedre avkastning enn mange andre har levert på å ta posisjoner i nybyggingssektoren i denne runden, sier Trøim.
- Ja, og ser du litt tilbake i tid er det vel ingen som har utbetalt mer utbytter enn oss. Både Frontline og Seadrill har gitt store utbytter til eierne, sier Fredriksen.
Les også på DN+: – Ikke vært noen dans på roser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.