Wilhelm Wilhelmsen er død

Skipsrederen døde lørdag, 82 år gammel.

Wilhelm Wilhelmsen gikk bort lørdag.
Wilhelm Wilhelmsen gikk bort lørdag.Foto: Gorm K. Gaare
Denne artikkelen er oppdatert den 28. februar 2020 etter at finansmann Christen Sveaas omtalte dødsårsaken i en nekrolog i Aftenposten publisert 27. februar.

Wilhelm Wilhelmsen har i en årrekke vært en sentral skikkelse innen norsk shipping.

Han ble født 8. juni 1937 og døde lørdag, fremkommer det av en pressemelding fra rederiet.

– Wilhelm Wilhelmsen etterlater seg kona Ninni, tre barn og åtte barnebarn, står det i meldingen.

I en nekrolog publisert 27. februar skrev finansmann Christen Sveaas at Wilhelmsen tok sitt eget liv.

Wilhelm Wilhelmsen med sin kone Ninni under navneseremonien for PCTC Tortugas i Singapore i 2007.
Wilhelm Wilhelmsen med sin kone Ninni under navneseremonien for PCTC Tortugas i Singapore i 2007.Foto: TradeWinds

Wilhelmsen var fjerde generasjon eier av Wilhelm Wilhelmsen Gruppen som ble etablert av hans oldefar i 1861. Det startet beskjedent med barken «Mathilde» i Tønsberg og utviklet seg til et shippingeventyr i internasjonal målestokk.

Allerede i ung alder fikk han flere sentrale verv i selskapet. I 1964 ble han formelt sett partner i konsernet og i 1992 ble han styreleder.

Wilhelm Wilhelmsen heiser flagget med Scanerlane-logoen på skipet Tamerlane i Darling Harbour, Sydney i 1970 sammen med kapteinen på Tamerlane A. Skipnes, (i midten) og andreoffiser F. Sakseide.
Wilhelm Wilhelmsen heiser flagget med Scanerlane-logoen på skipet Tamerlane i Darling Harbour, Sydney i 1970 sammen med kapteinen på Tamerlane A. Skipnes, (i midten) og andreoffiser F. Sakseide.Foto: Fairfax Media Archives/Getty Images

Han var blant annet sentral i den trinnvise utviklingen fra et tradisjonelt linjerederi til et av verdens største maritime industrikonsern med 15.000 ansatte i 70 land.

Wilhelm Wilhelmsen under kapitalmarkedsdagen i Wilh. Wilhelmsen i 2007.
Wilhelm Wilhelmsen under kapitalmarkedsdagen i Wilh. Wilhelmsen i 2007.Foto: Sigbjørn Sandsmark

Som næringslivsleder måtte Wilhelm Wilhelmsen håndtere flere vanskelige situasjoner som offshorekrisen på 1980-tallet. Han måtte også håndtere Partnair-ulykken der 55 personer omkom i 1989. Om bord i Partnair-flyet som styrtet i Nordsjøen var 50 ansatte fra Wilhelmsen Lines som var på vei til Hamburg.

Wilh. Wilhelmsen-rederiet fikk internasjonal oppmerksomhet for måten lasteskipet «M/S Tampa» reddet 438 flyktninger fra en sikker drukningsdød i Det indiske hav.

Oppturer og nedturer

Konsernet ble hardt rammet av offshorekrisen på 80-tallet og måtte gjennom oppsigelser, salg av skip og aksjer. I årene som fulgte klarte konsernet å slå tilbake.

En større restrukturering førte til at enkelte deler av virksomheten ble rendyrket.

Etter årtusenskiftet ble det etablert en todelt strategi, der konsernets tradisjonelle rederivirksomheten og logistikkoperasjoner var det ene benet, mens maritime produkter og tjenester var det andre sentrale benet.

– Det er for enkelt å eie skip; det blir som å produsere råvarer. Kunnskap gir bedre marginer, uttalte Wilhelmsen til DN i 2000.

Tankvirksomheten ble avviklet. Det meste av flåten er konsentrert rundt såkalte ro/ro-skip der biler og containere kan kjøres i land.

I dag er rederiet Wilh. Wilhelmsen en av de store globale aktørene innen bilfrakt, blant annet gjennom eierskapet i Wallenius Wilhelmsen.

Utnevnt til ridder

Deler av Wilhelmsen-familien varslet i midten av februar at de ønsker å endre eierstrukturen i familien. I en pressemelding skrev familiemedlemmene at de representerte flertallet av kapitalen i familiens selskaper, og hadde hyret et meglerhus som rådgiver i prosessen. Det var Wilhelm Wilhelmsen og hans sønn Thomas som hadde kontrollen gjennom stemmeberettigede A-aksjer.

– Dette er en forferdelig trist beskjed. Vi er dypt preget over vår onkel og brors bortgang. Våre tanker og dypeste medfølelse går til vår tante som har mistet sin mann, til Monica, Julie og Thomas som har mistet sin far, og deres barn som har mistet sin bestefar, skriver Cathrine L. Wilhelmsen i en melding på vegne av sine søstre, kusiner, mor og tante.

– Den forretningsmessige uenigheten innad i familien, er akkurat nå uvesentlig, skriver hun.

Wilhelm Wilhelmsen ble av kong Harald utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Han var i alle år en aktiv friluftsmann.

Wilhelm Wilhelmsen på hovedkontoret på Lysaker sammen med sønnen Thomas Wilhelmsen som nå er konsernsjef.
Wilhelm Wilhelmsen på hovedkontoret på Lysaker sammen med sønnen Thomas Wilhelmsen som nå er konsernsjef.Foto: Gunnar Lier
Publisert 23. februar 2020, kl. 10.59Oppdatert 28. februar 2020, kl. 12.06