Oppdatering: Avsnittet om brukeropplevelse er endret etter at en feil ved testenheten ble avdekket.
Asus er ikke redde for å gå opp nye designstier. De var først ute med å lage et nettbrett med avtakbart tastatur, først ute med å lage alt-i-ett pc-er med trykkskjerm og de eneste som har laget en smarttelefon som kan forankres i et nettbrett.
Mange er vant til forankringsstasjoner – eller dockingstasjoner – til bærbare pc-er. Disse lar oss bruke en større skjerm og et eksternt tastatur til den bærbare pc-en i tillegg til å tilby faste tilkoblingsporter.
På Asus Padfone 2 fungerer dette litt annerledes. Når man tar telefonen og smyger den inn i kengurupungen på baksiden av det 10,1 tommer store nettbrettet får man ikke tastatur, mus og nettverkskabel, men man får større skjerm og et ekstra batteri som lader telefonen mens den er på plass.
Kjempekjekt?
Førsteinntrykkene om denne muligheten er ulike. Enkelte mener det er genialt å ha ett minne hvor alt innhold og alle apper ligger, men at man kan velge hvilken skjermstørrelse man vil se det i.
Andre himler med øynene og synes det virker meningsløst når man like gjerne kan ha én telefon og ett nettbrett.
Jeg for min del mener denne løsningen er kjempekjekk, men om det skal være verdt pengene må totalkostnaden være vesentlig lavere enn to produkter av samme kvalitet.
Og her kommer vi til ett av kjernepoengene ved Padfone 2. Telefonen alene koster mye, minst 5000 kroner på nettet. Men kjøper du brettet sammen med telefonen får du det for 1200 kroner. Skulle du for eksempel kjøpt en smarttelefon og et nettbrett fra Samsung hadde du måttet punge ut over 7000 kroner for samme lagringskapasitet og mobilt bredbånd.
Brukeropplevelse
Å bruke en kraftig telefon som Padfone 2 er en fryd. Når den i tillegg har siste generasjon av Android operativsystem installert er det ikke mye å utsette på brukeropplevelsen. Den håndterer både underholdning og jobbfunksjoner godt og uten for mange tyggepauser.
Det samme gjelder når man forankrer telefonen og bruker nettbrettskjermen. Det er noen få problemer med åpne apper når man bytter fra telefon til nettbrett, men disse er egentlig ganske små. Ikke alle appene takler byttet av skjermoppløsning, men man beholder i det minste informasjonen. Asus har lagt inn en egen meny hvor man kan velge hvilke apper som skal holdes i live når man bytter. Det eneste man mister er muligheten til å skifte hurtig mellom apper.
Kjerneapper som e-post og kalender fungerer veldig bra, men Twitter, Facebook og enkelte andre bør startes om for å få grafikken riktig. Bruker du Netflix eller HBO bør du også starte om for å få optimalt bilde.
Konklusjon
Asus Padfone 2 er en telefon som kan alt og har alt – dessverre uten noen særlig grad av finesse. Sammen med brettet Padfone Station tilbyr den to skjermstørrelser for en nokså rimelig penge. Det hadde vært ønskelig med en større grad av sømløs bytting mellom størrelsene, men alt i alt synes jeg dette er et produkt som virkelig kan tilby noe ekstra og unikt. Passer antakelig best for mediaentusiaster, men det å ha to skjermstørrelser har absolutt også god funksjon på jobb.
Følg vår anmelder på Twitter:Følg @magnuseidem