Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte en superrask remis i det niende partiet i kampen om VM-tittelen.
Etter 20 trekk bestemte de to seg for å nærmest ta en dobbel hviledag, da partiet ble avsluttet etter trekkgjentagelse (en identisk posisjon oppstår tre ganger på brettet).
Dermed står det nå 5–4 fordel Carlsen, med tre partier igjen å spille. Den første som når 6,5 poeng blir verdensmester. Selv om Carlsen leder med ett poeng, har Anand to partier igjen med hvite brikker, som også gir en fordel.
Reprise av maratonåpningen
20-trekkspartiet åpnet paradoksalt nok med signaler om at det kunne bli kjempelangt. De to fulgte en identisk versjon av det syvendende partiet i ti trekk og inn i Berlinforsvaret, populært kalt Berlinmuren.
Det syvende partiet varte i seks og en halv time og 122 trekk, to trekk unna verdensrekorden for det lengste partiet spilt i noen VM-kamp.
Les mer om Berlinmuren her og her.
Trodde på Berlin eller ny åpning
DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen sa før dagens parti at han trodde dagens parti hadde to mulige åpninger: Enten ville Carlsen gå bort fra å spille kongebonden i første trekket, som han har gjort i sine fire første partier med hvit. Eventuelt ville han invitere Anand inn i et nytt parti med Berlinforsvaret.
– Maratonpartiet gikk veldig bra for Carlsen, og der er han omtrent sikret remis, og det viktigste er å unngå tap, sa han i morges.
Ukarakteristisk fra Carlsen
En tidlig remis med hvite brikker er høyst uvanlig fra Magnus Carlsen, og det spørs om ikke Carlsen møtte en bedre forberedt Anand bak Berlinmuren torsdag. Inderen spillte raskt, mens Carlsen så ut som han strevde med å finne en åpning å angripe gjennom.
Carlsen sa også rett etter partiet at planen var å sette Anand under press, men at det rett og slett ikke lot seg gjøre.
– Anand var bedre forberedt enn meg i dette partiet, sa Carlsen på pressekonferansen rett etter at partiet var ferdig.
Analyserer hvert parti
Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.
Du kan lese hans analyser av de første partiene her:
Analyse av første parti her.
Analyse av andre parti her.
Analyse av tredje parti her.
Analyse av fjerde parti her.
Analyse av sjette parti her.
Analyse av åttende parti her.
Analyse av niende parit her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.