- Finanskrisen har vært tøff for mange ledere. Men krisen har også bidratt til å få lederne ut av komfortsonen, og det er bra. Det skal ikke bare handle om å overleve, men å sette seg ambisiøse mål, ta markedsandeler og jobbe for vekst, sier danske Jesper Elling til DN.no.
Elling er Leading Partner i The Leadership Company og har nå skrevet den rykende ferske boken "Når ledelsen leder, blir alt mulig".
Han peker på det gjemmer seg minimum 37 prosent mer i hver medarbeider - et potensial man bør gjøre sitt beste for å hente ut. Åtte av ti ledere prøver å kompensere for økte krav til resultater ved å legge ned flere arbeidstimer, men det hjelper like lite som å "jobbe smartere" i gammel forstand, understreker ledereksperten.
Les også:
Fremtidens supersjef
Slitne ledere tenker dårlig
- Vi står overfor et paradigmeskifte innenfor selvledelse. Jeg ser så mange slitne ledere som er helt utmattet etter krisen. De er ikke i stand til å skape nytenkning, ikke i stand til å heve ambisjonene, begeistre eller skape forutsetninger for gjennombrudd. De er på vei utfor klippen - og må snu. Nå. Med det mener jeg at de må lede seg selv like nøye som de leder bedriften, sier Jesper Elling.
Aldri har selvledelse vært viktigere enn i dag, peker han på.
- Hvis man ikke kan ta vare på seg selv, hvordan kan man da ta vare på andre? En turnaround-prosess starter inne i sjefens eget hode. Han må reflektere over hva som er viktigst, hva som må prioriteres, samle medarbeiderne og motivere dem til å kjempe seg ut av krisen og tilbake i vekst. Samtidig må han håndtere frustrasjoner og være til stede for å gi energi. Mission impossible skal gjøres possible, sier Elling.
Må ta seg tid til refleksjon
For å være "fit for fight" bør lederen ha et sunt kosthold, god mental styrke, mosjonere og sørge for å få nok søvn.
- Det kan ikke skapes nye ideer i et overfylt hode. Derfor bør en leder ta seg tid til refleksjon og trene evnen til å tømme hodet. Om du velger å løpe, sykle, meditere eller trene yoga er ikke så avgjørende, men minst to timer i uken bør brukes til dedikert refleksjon, mener Jesper Elling.
Det handler om å være oppmerksom på sin oppmerksomhet.
- Etablér en produktiv distanse til det du opplever og tenker, slik at du kan finne ut om dette er den rette oppmerksomhetsformen for å komme i mål med utfordringen. Kjernen i selvledelse er å reagere optimalt i enhver ledelsesmessig situasjon, forklarer Elling.
Hyller Obama
Vår tids aller største leder er USAs president Barack Obama, mener Elling.
- Hans ledelse er et klasseeksempel på hvordan man samler "organisasjonen", gjenskaper selvtilliten, slår konsekvent ned på personer som forbryter seg mot "virksomhetens" grunnverdier, og hvordan man skaper markante forandringer hurtig, sier han.
- Effekten av Obamas ledelse er ikke 10 eller 20 prosent bedre eller mer effektiv enn Bush, men flere tusen ganger bedre.
Les også:
Er du den fødte sjef?
Sjefsoppgaven (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.