Fredag går Tokyo-børsen rett til værs etter at sentralbanken starter et nytt, massivt oppkjøpsprogram. Samtidig svekker yenkursen seg mot amerikanske dollar til det svakeste nivået før finanskrisen.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener effekten er «typisk», men understreker at tiltaket ikke løser noen av Japans underliggende problemer med prisfall og svak vekst over et kvart århundre.
- Dette gir et blaff nå. Det hjelper kanskje også litt på inflasjon og eksport en periode, men det løser egentlig ingenting, sier Juel til DN og utdyper:
- Det er grenser for hva sentralbanken kan få til med pengepolitikken. Det som mangler i Japan er en aggressiv reformpolitikk, mener han.
Da statsminister Shinzo Abe overtok regjeringskontorene for et par år siden, lanserte han en ny, langsiktig økonomisk strategi. I sommer skjøt han den tredje, og foreløpig siste, pilen i arsenalet som har fått navnet «Abenomics».
Juel er blant dem som er skeptiske til om Abe vil lykkes med å gjøre det forgjengerne ikke maktet.
- Dette med den såkalte tredje pilen er en puslete greie, mener sjeføkonomen.
- Bakgrunn: Japans sentralbank sjokkerer
- Overraskende
Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda fikk en knapt flertall i sentralbankstyret for å øke oppkjøpsprogrammet av rentepapirer.
- Dette kom overraskende på alle mann, påpeker Juel.
Nyheten kom bare timer etter at nye statistikker viser at prisveksten er på det laveste på ett år.
«Det er en noe svak etterspørsel etter at salgsskatten ble økt i april og det har vært en betydelig svekkelse av oljeprisen nylig. Hvis det nedadgående presset fortsetter er det er risiko for at den jevne fremdriften vi har sett vekk fra deflasjon kan bli utsatt», skriver sentralbanken.
Juel mener dette er et uttrykk for at styret blir bekymret tidligere enn det ventet.
- Vekstsignalene er også svakere enn det hadde regnet med, sier sjeføkonomen.
- Les også: Japan-børsen fullstendig tatt på sengen
- Aggressive tiltak
Bank of Japan (BoJ) startet oppkjøpsprogrammet i fjor. Hensikten var å doble pengemengden og få inflasjonen opp til 2,0 prosent innen to år, det vil si innen neste år.
Sentralbanken sikter nå mot en årlig oppgang i basispengemengden på 80000 milliarder yen i året – opp fra mellom 60000 og 70000 milliarder yen tidligere.
- Når de nå skal kjøpe mer og lenger ut på kurven, vil det bli lite papirer igjen til pensjonskasser og livselskaper, slik at likviditeten i markedet trolig vil forverres. Dette kan tvinge andre aktører til å se til andre markeder og å ta mer risiko, skriver DNB Markets i sin morgenrapport fredag.
- At BoJ kom med så aggressive tiltak nå var svært overraskende og tilsier at sentralbanken er fast bestemt på å nå sitt inflasjonsmål på to prosent, skriver meglerhuset.
Les også: Lover kamp om lånekunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.