- Totalt sett kan Oslo Børs tjene på boligprisfall, hevder sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities.

Med det antyder han også at det kan bli mye å tjene på å eie aksjer i tiden fremover: Ifølge sjefstrategen er et boligkrakk nærmere enn noen gang før.

Ser kronefall
Hermanrud mener et dramatisk boligprisfall først og fremst vil føre til en økning i arbeidsledigheten. Stopp i boligbyggingen og en avdempning i privat forbruk er årsakene.

Børsoppgangen som angivelig vil komme i den sammenheng, forklarer han med at myndighetene i en slik situasjon vil ønske en svakere krone velkommen. Dette for å få opp konkurranseevnen og sysselsettingen.

- Nesten alle børsnoterte selskaper vil tjene på et kronefall. Inntektene vil stige. Det er jo derfor tredje kvartal har blitt et rekordkvartal for mange. Så det vil være en klar marginbedring som følge av valutasvigninger, forklarer Hermanrud.

- Jeg mener derfor at det er hyggeligere å sitte med aksjer på Oslo Børs enn med penger i banken under et boligprisfall, sier han.

Sikret seg valuta
Hermanrud understreker samtidig at det er flere måter å tjene på kronefallet som han tror vil følge et boligprisfall. Valutasvigninger er det mest åpenlyse, mener han.

- Jeg har selv brukt mye tid på å sikre meg litt valuta, forteller sjefstrategen.

Det kan også være gunstig å spekulere i både renter og bankaksjer, hevder han.

- Faller boligprisene mye i Norge, vil rentene falle relativt i andre land. Går det ille, vil bankaksjene gå dårlig, sier Hermanrud og tilføyer:

- Problemet akkurat nå er at det er litt for sent med valuta og renter og litt for tidlig med bankaksjer.

Hermanrud, som blant annet anslår 40 prosent sannsynlighet for 40 prosent boligprisfall, avviser samtidig at hans egne prognoser har fått han til å kvitte seg med eiendom.

- Jeg har ikke tenkt til å selge hyttene mine og jeg har kjøpt nytt hus. Først og fremst tenker jeg at dette er noe jeg skal bo i, sier han.

Vil satse på reformer
At regjeringen generelt kan bli like ivrige på kronefall som det Hermanrud antyder, er riktignok ikke sikkert. I et intervju med Bloomberg denne uken, avviste finansminister Siv Jensen at hun vil benytte finanspolitikken til å finstyre den nominelle valutakursen.

Jensen vil heller satse på strukturelle reformer for å styrke konkurranseevnen til norske foretak, uttalte hun til finansavisen.

Analytiker Marius Hov i Handelsbanken mener uttalelsen er klok.

«Det er realkursen, forholdet mellom priser eller lønninger hjemme og ute, omregnet i felles valuta, som har langsiktig betydning for norske bedrifters konkurranseevne. Derfor mener vi at det beste regjeringen kan gjøre for å bedre konkurranseevnen på lang sikt, er å fokusere på tiltak som kan stimulere til sterkere produktivitetsvekst», skriver Hov i en oppdatering fra meglerhuset.

Les mer:
- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene
- Det var ubehagelig
Derfor tar du feil, Hermanrud!

Les også:
<b>Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå</b>
- Boligprisfallet gir to rentekutt neste år
Spår boligprisboom i 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.