Akkurat i det vårsola titter frem, slippes det et skred av nye TV-modeller på markedet. Mange av prototypene som ble lansert på Consumer Electronics Show i januar er nå endelig satt ut i produksjon. Siste rest av ”januarsalget” er definitivt over, og de fleste butikkjedene har tømt lagrene for utgående fjorårsmodeller. Det betyr at du som planlegger å handle ny TV fremover, har splitter nye modeller og serier å forholde deg til: Mens 2012 ble et ”hvileår” for noen av produsentene, ser 2013 på mange måter ut til å bli et mer spennende TV-år. Vi skal her ta for oss de viktigste trendene!

Smartere TV-er
Smart TV har vært snakket om lenge allerede, men i år blir de endelig modne. TV-ene er i ferd med å bli fullblods datamaskiner! Med innebygde flerkjerne prosessorer (Dual Core eller Quad Core) får skjermene nok regnekraft til å håndtere stadig mer avanserte applikasjoner. Det betyr at ting skjer raskere, du kan gjøre flere ting på en gang, som å se på to TV-kanaler samtidig eller surfe internett med frokost-TV oppe i hjørnet. Oppkoblingen mot nettet betyr også at du kan strømme videoinnhold som filmer og TV-serier direkte til TV-en. Youtube er alltid med, men også filmtjenester som Netflix og HBO blir nå tilgjengelig på de aller fleste smart-TV-ene.

Del innhold med mobil og nettbrett
Alle smart-TV-ene kommer med trådløst nettverkstilkobling og kan kommunisere med håndholdte enheter. Og forholdet mellom TV, nettbrett og smartmobil blir stadig tettere. Stikkordet er deling av innhold begge veier. Du kan bruke applikasjoner for å strømme TV til nettbrettet, eller vise bilder og video fra mobilen opp på TV-skjermen – trådløst.

I tillegg tilbyr de fleste produsentene fjernkontroll-apper som lar deg styre TV-ens funksjoner med nettbrettet. I mange tilfeller betyr det at du kan legge vekk fjernkontrollen og styre alt via pekeskjermen. Toveis kommunikasjon åpner for at du kan surfe gjennom kanaltilbudet på nettbrettet før du velger å skifte kanal på TV-en. Du kan også gjøre innstillinger via app-en og unngå sjenerende menyer oppe på skjermen.

Doble TV-tunere
Selv om TV-en nå kan hente innhold fra en rekke kilder via nettet, skal man ikke glemme vanlige TV-sendinger. Flere av produsentene slipper nå TV-er med doble TV-mottakere. Det gir flere muligheter, som å se på en kanal mens du tar opp en annen, se på to kanaler samtidig på samme skjerm, eller se TV på to skjermer samtidig. Skjerm nummer to kan være et nettbrett eller mobil, eller til og med en annen TV i noen tilfeller. Ny trådløs teknologi gjør det nemlig mulig å dele TV-innhold mellom to TV-er, uten at begge TV-er trenger være koblet til noe antenneuttak.

Det er imidlertid for tidlig å si hvordan teknikken vil fungere i praksis, for parabol- og kabelselskapene vil garantert ha et ord med i laget når det gjelder deling av TV-signaler. Dette liker de som kjent å ta seg betalt for, i form av ekstra mottakerbokser. Men flere av TV-ene får nå altså doble kortplasser slik at man kan stikke programkortene rett i TV-en, uten behov for separat boks i det hele tatt. Det blir spennende å se hvordan leverandørene stiller seg til dette.












2. Velg rett skjermtype – LCD eller plasma


3. Bruk digitale signaler


4. Har du mulighet for integrert digital-TV (IDTV)?


5. Kjøp etter behov, ikke pris!

4K og OLED
Når det gjelder bildekvalitet, fortsetter produsentene å skvise stadig høyere ytelse ut av de tradisjonelle LCD og plasmateknologiene. Men når det er sagt, forventer vi ingen kvantesprang i bildekvalitet fra de ”vanlige” LCD og plasma TV-ene. For virkelig å kunne snakke om en revolusjon i bildekvalitet, må vi over på de avanserte OLED og 4K skjermene. Men selv om både 4K og OLED representerer neste generasjons TV, er det noen viktige forskjeller: Mens OLED har en avansert panelteknikk med utrolig høy bildekvalitet, er 4K (eller Ultra-HD som det også kalles) et nytt bildeformat. Oppløsningen er 3840 x 2160 piksler, fire ganger høyere enn dagens Full HD-format, derav navnet 4K.

Selv etter å ha vært ”the next big thing” i en årrekke, ser det fortsatt ut til at OLED TV-ene lar vente på seg. Produsentene sliter med å få i gang en kosteffektiv produksjon, og det er ennå ingen klare tegn på når vi faktisk får se den første OLED-modellen fysisk i butikkhyllene. Blir det Samsung eller LG? Tiden vil vise.

Vil du kjøpe en virkelig rå TV i år, er det de nye 4K TV-ene du skal se etter. De første er allerede lansert fra Sony og LG, men med 84 tommer og enda flere tusenlapper er de ikke for alle. Gleden er at det i løpet av året vil komme mindre, og fremfor alt rimeligere 4K-skjermer på 55 og 65 tommer, til priser som starter rundt 40.000 kroner.

Oppsummering
Dette var et raskt blikk på de viktigste nye funksjonene. På de neste sidene følger vår guide til de ulike produsentenes TV-sortiment og de viktigste modellene for 2013. Innholdet er varierende da det i skrivende stund er forskjellig informasjon tilgjengelig fra de ulike produsentene. Men vi håper dette skal gi deg et godt overblikk over hva du har i vente av TV-året 2013. Neste steg blir selvfølgelig for oss å teste disse TV-ene og fortelle hvilken som er best!

Flere tv-nyheter fra Lyd & Bilde (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.